lauantai 31. joulukuuta 2022

Syksyn 2022 uutuuksien muistilista

 Lähde Kirja.fi uutiskirjeet syksy 2022:

  • Tommi Kinnunen: Pimeät kuut (WSOY)
  • Kristiina Vuori: Kesytön liekki (Tammi) ja Samettiin kätketty
  • Holly Ringland: Alice Hartin kadonneet kukat (Minerva)
  • Pauliina Vanhatalo: Vastuulliset (Tammi)
  • Camilla Nissinen: Meitä vastaan rikkoneet (Tammi)
  • Riku Siivonen: Kaikki isäni tavarat (WSOY)
  • Juha Hernesniemi: Aivokirurgin muistelmat (WSOY)
  • Carla Valentine: Agat­ha Chris­tien mur­hat ri­kos­tut­ki­jan sil­min (Minerva)
  • Silja Koivisto: Sataman kapakan Hilda (Johnny Kniga)
  • Ragnar Jónasson: Lumisokea (Tammi)
  • Leena Lehtolainen: Joulupukin suudelma - jännittäviä joulutarinoita

keskiviikko 28. joulukuuta 2022

digi.kansalliskirjasto.fi - 25 miljoonaa sivua historiaa

 Digi.kansalliskirjasto.fi on todellinen aarreaitta historiasta kiinnostuneille ja sitä tutkiville. Ilmainen palvelu tarjoaa käyttäjilleen Suomessa julkaistut historialliset sanoma- ja aikakauslehdet sekä pienpainatteita ja muita Kansalliskirjaston digitoimia aineistoja kuten käsikirjoituksia, nuotteja ja karttoja. Digitoitujen aineistojen määrä palvelussa on nyt ylittänyt 25 miljoonan sivun rajan.   

Sanomalehdet kiinnostavat eniten

  • Laajin ja käytetyin kokoelma palvelussa koostuu sanomalehdistä ja aikakauslehdistä.
  • Myös kirja-aineistoja digitoidaan jatkuvasti. 
  • Tällä hetkellä palveluun tuotetaan mm. ainutlaatuista kansalliskokoelmaan kuuluvaa Ruotsin ajan kirjallisuutta eli vuosina 1488–1809 ilmestyneitä suomalaisia ja Suomea käsitteleviä julkaisuja.
  • Lehtiaineisto on palvelun kautta avoimessa käytössä aina vuoden 1939 loppuun asti, samoin kirjat, joiden tekijänoikeudet ovat rauenneet. 
  • Kuluvana vuonna suosituimmaksi sanomalehdeksi nousi Hufvudstadsbladet, aikakauslehtistä Suomen Kuvalehti ja kirjoista Minna Canthin Anna-Liisa. 
  • Ruotsinkieliset sanomalehdet ovat vapaasti käytettävissä vuoden 1949 loppuun asti.

Aineistot, joiden tekijänoikeudet ovat vielä voimassa, ovat käytettävissä Kansalliskirjastossa ja muissa vapaakappalekirjastoissa Helsingissä, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Joensuussa ja Oulussa.

(avautuu uuteen välilehteen)ja kehitämme Digi-palvelua jatkuvasti vastaamaan entistä paremmin tutkijoiden, sukututkijoiden, opiskelijoiden ja eri alojen harrastajien tarpeita. Palvelun kehittämistä on rahoitettu Euroopan unionin Euroopan aluekehitysrahaston Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020 -ohjelmasta. 

Lue lisää:
digi.kansalliskirjasto.fi -palvelu (tietokanta ja ajankohtaiset tiedotteet)(avautuu uuteen välilehteen)
Digi-palvelu Facebookissa(avautuu uuteen välilehteen)

Digitoidun lehtiaineiston tutkimuskäyttö jatkuu vuosina 2023-2027
Ruotsinkielisistä sanomalehdistä tuli yleisömenestys

Kilpailu- ja kuluttajavirasto 2022: maksuhäiriömerkinnät

Mak­su­häi­riö­mer­kin­tä pois­tuu jat­kos­sa no­peam­min, mut­ta sii­tä pi­tää yleen­sä huo­leh­tia itse

11.11.2022

Maksuhäiriömerkintä poistuu jatkossa kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietoyhtiö saa tiedon velan suorittamisesta. Lainmuutos parantaa niiden velallisten asemaa, jotka kykenevät maksamaan pois maksuhäiriömerkintään johtaneet velkansa. Velallisen on kuitenkin useimmiten itse oltava aktiivinen, jotta merkintä poistuu.

Joulukuussa 2022 voimaan tuleva muutos lyhentää monien maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa. Jotta maksuhäiriömerkintä poistuu, velallisen on pääsääntöisesti itse oltava aktiivinen, sillä luottotietoyhtiön on saatava tieto velan maksamisesta.


Näin voit vai­kut­taa mak­su­häi­riö­mer­kin­tä­si pois­tu­mi­seen

Tarkista, oletko maksanut maksuhäiriömerkintään johtaneen velan.

Jos velka on maksettu ulosoton kautta, voit olla yhteydessä ulosottoon merkinnän poistamiseksi.

Jos velka ei ole maksettu ulosoton kautta, ilmoita velan maksamisesta luottotietoyhtiölle. Maksusta on esitettävä luotettava selvitys.

Jos kyse on velkojan ilmoittamasta maksuhäiriömerkinnästä, velkojan tulee ilmoittaa luottotietoyhtiölle velan suorittamisesta, eli tässä tapauksessa sinun ei tarvitse tehdä ilmoitusta.

Jos olet jo suorittanut tietyn velan ja tieto suorittamisesta on merkitty luottotietorekisteriin, luottotietoyhtiön on joulukuun alussa poistettava tällaiset maksuhäiriömerkinnät.

Mak­su­häi­riö­mer­kin­tä voi han­ka­loit­taa elä­mää

Maksuhäiriömerkintä voi vaikeuttaa esimerkiksi vuokra-asunnon, vakuutuksen tai työpaikan saamista. Velallisen kannalta on tärkeää, ettei merkintä aiheuta kohtuuttomia seurauksia. Aiemmin maksuhäiriömerkintä on saattanut näkyä luottotietorekisterissä selvästi pidempään, esimerkiksi kaksi vuotta maksun suorittamisen jälkeen. Maksuhäiriömerkinnän lyhyempi säilytysaika onkin tärkeä parannus niiden velallisten asemaan, jotka kykenevät hoitamaan maksuhäiriömerkinnän taustalla olevan velan.

Jatkossa uusi maksuhäiriömerkintä ei enää myöskään pidennä aiemman merkinnän säilytysaikaa.

Sel­vi­tä vel­ka­ti­lan­tee­si

Jokaisen velallisen on vaivatta voitava selvittää velkatilanteensa, maksuhäiriömerkintänsä ja niiden perusteet. Perintälain mukaan velallisella on oikeus pyynnöstä saada velkojalta maksutta ajantasainen tieto velkojensa kokonaismäärästä ja perusteista. Velallisella on myös oikeus saada erittely maksamattomista veloistaan. Velkaerittelystä voidaan periä kohtuullinen korvaus, jos velallinen pyytää sellaisen useammin kuin kerran vuodessa. Velallinen voi pyytää tietoja myös perintätoimistolta.

Velallinen voi tarvittaessa käyttää tarkastusoikeutta omiin tietoihinsa selvittääkseen, mitä tietoja hänestä on merkitty luottotietorekistereihin.

Li­sää ai­hees­ta

Maksuhäiriömerkintä

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee joulukuussa – muista huolehtia maksamistietojen ajantasaisuudesta (Tietosuojavaltuutettu, tiedote 11.11.2022)

© Kilpailu- ja kuluttajavirasto / tiedotteet


Kilpailu- ja kuluttajavirasto: puhelinmyynti 2023 alkaen

 Pu­he­lin­myyn­tiin mer­kit­tä­vä muu­tos vuo­den­vaih­tees­sa: vas­ta kir­jal­li­ses­ti hy­väk­syt­ty tar­jous on si­to­va

Puhelinmyynnissä sopimus syntyy jatkossa vasta puhelun jälkeen kirjallisesti, jolloin ostopäätöstä ehtii harkita rauhassa ja väärinkäsitysten riski pienenee. Lakimuutos tuo kauan kaivatun parannuksen kuluttajien asemaan. 

Puhelinmyynnin kirjallinen vahvistus tarkoittaa, että myyjän on erikseen lähetettävä kuluttajalle tarjous. Jos kuluttaja ei hyväksy tarjousta kirjallisesti, sopimus ei ole sitova, eikä myyjä saa vaatia esimerkiksi maksua, tuotteiden palauttamista tai säilyttämistä. Kirjallinen vahvistus koskee lähtökohtaisesti kaikkea puhelinmyyntiä paitsi sähköisen viestinnän palveluita, eli esimerkiksi puhelin- ja internetliittymien puhelinmyyntiä.

Myyjän on lähetettävä kirjallinen tarjous vasta puhelun jälkeen, ei sen aikana. Tarjous voi olla joko paperinen tai sähköinen, kunhan tiedot annetaan pysyvällä tavalla. Myyjän on myös kerrottava tarjouksen yhteydessä, että ellei kuluttaja erikseen hyväksy tarjousta, sopimus ei sido häntä eikä hänellä ole velvollisuutta maksaa, palauttaa tai säilyttää lähetettyä tavaraa. Yrityksen on tarvittaessa voitava todistaa toimittaneensa kuluttajalle tarjouksen ja edellä mainitut tiedot asianmukaisella tavalla. Kuluttaja-asiamies valmistelee parhaillaan ohjeistusta uudesta sääntelystä puhelinmyyntiä harjoittaville toimijoille.


Lähde: KKV tiedotteet.


perjantai 25. marraskuuta 2022

Kilpailu- ja kuluttajavirasto 2022: Jouluostoksilla verkossa - muista nämä

Verkkokauppaostoksilla kannattaa pitää mielessä muutama nyrkkisääntö:

  • tarkista mitä myyjä kertoo itsestään, 
  • missä maassa kauppa sijaitsee, 
  • mikä on tuotteen alkuperäinen hinta, 
  • onko peruutusoikeutta, 
  • mikä on toimitusaika-arvio ja lopuksi 
  • maksa luotolla.

Se­son­ki vai­kut­taa toi­mi­tusai­koi­hin

Kiin­ni­tä huo­mio­ta hin­ta­tie­toi­hin. 

Mak­su­ta­vois­sa on ero­ja. 

  • Useimmiten kuluttajalle paras vaihtoehto on luotolla maksaminen. Kun maksat luotolla, esimerkiksi luottokortilla, voit vaatia rahojesi palautusta omalta luotonantajaltasi, jos myyjä ei esimerkiksi toimita tilausta eikä palauta rahojasi tai se menee konkurssiin. 

Vaih­dot, pa­lau­tuk­set ja vir­he­ti­lan­teet.

  • EU-alueella verkkokaupasta ostetuilla tuotteilla on pääsääntöisesti 14 päivän peruuttamisoikeus, jonka aikana ostoksen voi perua ilman erityistä syytä. Palautukset tulee tehdä verkkokaupan ohjeiden mukaan.

Luo­tet­ta­van verk­ko­kau­pan tun­nus­mer­kit

  • Tarkista aina, missä maassa verkkokauppa sijaitsee. Myyjän sijaintimaata ei pysty päättelemään verkkosivujen kielen perusteella. Sijaintimaalla on merkitystä kuluttajansuojan kannalta, sillä jos myyjän kotimaa on muu kuin EU-maa, Norja, Islanti tai Iso-Britannia, Euroopan kuluttajakeskus ei voi auttaa sinua ongelmatilanteissa. EU-alueen verkkokaupoilla on myös melko yhtenäinen kuluttajansuojan taso.
  • Yrityksen tiedoista tulisi löytyä esimerkiksi katuosoite, sijaintimaa, puhelinnumero ja sähköpostiosoite
  • Muiden kuluttajien palautteiden etsiminen kyseisestä verkkokaupasta on hyvä tapa tarkistaa, onko verkkokauppa luotettava toiminnassaan ja ovatko tuotteet hintansa arvoisia. 

Au­tam­me on­gel­ma­ti­lan­teis­sa

  • Jos törmäät ongelmiin verkko-ostoissa, ole ensin yhteydessä myyjään ja pyri selvittämään asia suoraan tämän kanssa. Voit hyödyntää englanninkielisiä valitusmallejamme reklamoinnissa.
  • Mikäli et saa myyjään yhteyttä tai rahojasi ei palauteta, voit kääntyä luottoyhtiösi puoleen, jos maksoit ostoksen luotolla. Voit tällöin vedota luotonantajan vastuuseen ja hakea maksunpalautusta.
  • Jos ongelmaan ei löydy ratkaisua, voit ottaa Euroopan kuluttajakeskukseen yhteyttä. Neuvomme ja autamme sinua, jos verkkokauppa sijaitsee toisessa EU-maassa, Norjassa, Islannissa tai Isossa-Britanniassa. KKV:n kuluttajaneuvonta auttaa sinua, jos kyseessä on kotimainen verkkokauppa.

Otteista artikkelista, joka on julkaistu osana Euroopan kuluttajakeskuksen uutiskirjettä 4/2022.

torstai 3. marraskuuta 2022

Tietopaketti: Folaatti

 Folaatti (B9-vitamiini, foolihappo) on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiineihin. Folaatti on tärkeä solujen jakautumisen ja verisolujen muodostumisen kannalta. Tässä tietopaketissa kerrotaan folaatin lähteistä, folaatin puutteen aiheuttamista oireista, folaatin viitearvoista ja folaattiarvojen mittauksesta. 

keskiviikko 2. marraskuuta 2022

Terveystalo: 5 keinoa parantaa unen laatua

Lue koko juttu: Terveystalon uutiskirje 2.11.2022 

1. Pidä pää ja makuuhuone viileinä

2. Himmennä valaistusta iltaa kohti

3. Sammuta älylaitteet

4. Pyöräile tai kävele päivällä

5. Käytä kirkasvalolamppua ohjeen mukaan



perjantai 16. syyskuuta 2022

Tietokirja: Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin

 Carla Valentine - Agatha Christien murhat rikostutkijan silmin (Minerva)

Kirja kertoo, miten taitavasti Agatha Christie sisällytti rikosteknisen tutkinnan varhaiset edistysaskeleet romaaneihinsa, ja miltä murharouvan punomat juonet näyttävät modernin oikeuslääketieteen valossa. Agatha Christie loi romaaneihinsa jännitystä ja uskottavuutta kytkemällä juoneen aikakautensa todellisia rikostutkinnan metodeja. Hän seurasi tarkasti alan edistysaskeleita ja toi ne suuren yleisön tietoisuuteen kirjoissaan. Carla Valentine osoittaa miten hyvin Agatha Christie oli ajan hermolla, olipa sitten kyse toksikologiasta, sormenjälkitutkimuksesta, käsiala-analyysistä, ballistiikasta, verijälkitutkimuksesta tai ruumiinavauksesta. Kirja käy läpi kaikki Agatha Christien kirjojen murhat ja niiden toteutustavat. Lukija pääsee seuraamaan Hercule Poirotin ja Neiti Marplen tutkimuksia modernin rikostekniikan valossa. Tapauksia myös verrataan tosielämän vastaaviin hyytäviin rikoksiin.

Lähde: Kirja.fi

keskiviikko 14. syyskuuta 2022

Tietopaketti: D-vitamiini

D-vitamiini on ryhmä rasvaliukoisia sekosteroideja, jotka lisäävät kalsiumin, magnesiumin ja fosfaatin imeytymistä suolistossa sekä monista muista biologisista vaikutuksista. Ihmisillä tämän ryhmän tärkeimmät yhdisteet ovat D3-vitamiini ja D2-vitamiini.

Mitä ruokakaupasta kannattaa ostaa?

Terveystalon uutiskirje 14.9.2022: Tankkaa laatua ja helli aivoja: ravitsemusterapeutti neuvoo, mitä ruokakaupasta kannattaa ostaa

 Heittäydy kokeiluihin hevi-osastolla. ”On helppo jämähtää ostamaan aina samoja asioita hedelmä- ja vihannesosastolta: kurkkua, tomaattia, salaattia, omenaa ja banaania. Värikkäitä kasviksia olisi kuitenkin hyvä käyttää mahdollisimman monipuolisesti ja tarttua myös itselleen vieraampiin kasviksiin. Esimerkiksi paprikassa on runsaasti C-vitamiinia, ja juureksia kannattaa aina suosia. Jos ostat yleensä omenaa ja banaania, kokeile joskus vaikka kiiviä, mangoa, persimonia tai päärynää.”

 
Tartu tummanvihreisiin. ”Tummanvihreissä kasviksissa on runsaasti ravintoaineita, joten valikoi ostoskoriin esimerkiksi lehtikaalia, pinaattia, rukolaa ja parsakaalia. ”
 
Täysjyvä pitää vatsan toiminnassa. ”Valitse leipä-, mysli-, ja puurohyllyistä mahdollisimman täysjyväpitoisia tuotteita. Mitä runsaskuituisempia tuotteita, sitä enemmän saat niistä rautaa ja muita hivenaineita. Ikääntyvällä suolen toiminta hidastuu, ja täysjyvätuotteiden sisältämä kuitu auttaa myös pitämään vatsan toiminnan säännöllisenä.”
 
Maito- tai soijatuotteita joka aterialle. ”Proteiinin tarve kasvaa ikääntyessä, joten maitotuotehyllyä ei kannata jättää väliin. Proteiinia saat riittävästi syömällä maitotaloustuotteita joka aterialla. Jos et käytä maitotuotteita, soijatuotteet ovat proteiininsaannin kannalta parempia kuin kauratuotteet.”
 
Helli aivoja pehmeillä rasvoilla. ”Pehmeä, kasvipohjainen rasva on tärkeää sydän- ja verisuoniterveydelle ja pitää aivot kunnossa. Nappaa siis ostoskoriin rypsi- tai oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä sekä kalaa.”
 
Muista D-vitamiini. ”Kauppareissulla kannattaa piipahtaa myös viereiseen apteekkiin ja ostaa D-vitamiinia. 60 - 75-vuotiaille suositellaan 10 mikrogramman päiväannosta tarvittaessa loka-maaliskuussa, ja yli 75-vuotiaille 20 mikrogramman päiväannosta ympäri vuoden.”

maanantai 1. elokuuta 2022

Kirjojen verkkokauppa kirja.fi

Kirja.fi 

Mainio ja hyvin jaoteltu ja helppokäyttöinen kirjojen verkkokauppa Werner Söderström Oyltä.

Kustantajat: WSOY •  Tammi •  Bazar •  Johnny Kniga •  Kosmos •  Docendo •  Minerva

Kirjakauppa on jaoteltu selvästi: 

  • Uutuuskirjat 
  • Kaunokirjat 
  • Lasten- ja nuortenkirjat 
  • Tietokirjat 
  • Jännityskirjallisuus 
  • Pokkarit 
  • Keltainen kirjasto 
  • Outlet

Tietokirjat jakaantuvat seuraaviin ryhmiin: 

  • elämäkerrat 
  • käsityö, sisustus ja askartelu 
  • luonto, kasvi ja eläimet 
  • terveys ja hyvinvointi 
  • ruoka ja juoma 
  • musiikki 
  • liikunta, kuntoilu ja urheilu
  • historia
  • yritys  ja työelämä-taito
  • yhteiskunnalliset tietokirjat
  • kasvatus ja psykologia 
  • matkailu
Mahdollisuus tilata sähköpostiin uutiskirje, jossa kerrotaan uutuuksista, alennuksista ja teemoista.

torstai 21. heinäkuuta 2022

Elä hättäile / Savolaista sananrieskoo

 Elä hättäele

Elä kiireellä immeinen ihtees pilloo,
hermos jos männöö, onko siitä illoo?
Elä pikajunan vaahtia hössötä aena,
vuan päevälläkkii joskus piäs pehkuu paena.
Toppuuta joskus tuo tulinen tahti.
Kokkeele mittee on tuo ruokalevon mahti!
Kohta jo huomoot kuinka oes sommoo,
katkasta virta, antoo hermoille lommoo!

Kalle Väänänen, Savolaista sananrieskoo

lauantai 16. heinäkuuta 2022

Lentopaikat

Suomessa on noin 60 virallista valvomatonta lentopaikkaa eli kansankielellä korpikenttää tai pienlentokenttää. Tämän lisäksi monia peltokenttiä je kevytlentopaikkoja. 

Tämä sivusto on keskittynyt niiden esittelemiseen, tarjoten hyötyä matkalentoa harrastaville ilmailijoille sekä kaikille muille aiheesta kiinnostuneille.

Lentopaikat.fi



Runosto.net

 Kaikki lähti siitä, että muisteltiin, miten Onnimanni etenee. Lähde: Runosto.net

Kanteletar: Oli ennen onnimanni

Oli ennen onnimanni,

onnimannista matikka,

matikasta maitopyörä,

maitopyörästä pytikkä,

pytikästä pöytäristi,

pöytärististä ripukka,

ripukasta rintasolki,

rintasolesta sopukka,

sopukasta Suomen kirkko,

Suomen kirkosta kipinä,

kipinästä kirjanmerkki,

kirjanmerkistä meteli,

metelistä meiän herra,

meiän herrasta hevukka,

hevukasta heinäkelkka,

heinäkelkasta kekäle,

kekäleestä kenkiraja,

kenkirajasta rapukka,

rapukasta raianhaara,

raianhaarasta harakka,

harakasta hangonvarsi,

hangonvarresta vatikka,

vatikasta vallesmanni,

vallesmannista matikka,

matikasta maitopyörä,

maitopyörästä pytikkä,

jne.



perjantai 17. kesäkuuta 2022

Avainapteekki: 8 faktaa auringonotosta

1. AURINKOPÄÄOMA

Jokaisella iholla on oma aurinkopääomansa, joka vähenee iän myötä. Aurinkopääoma tarkoittaa tunteja, joita iho kestää auringossa.  Se vaihtelee 50 000 tunnista 180 000 tuntiin. Vaaleahipiäisen aurinkopääoma on alle puolet tummaihoisen aurinkopääomasta. Punahiuksinen sietää kaikista huonoiten aurinkoa. Kaksikymppinen on käyttänyt keskimäärin 20 prosenttia aurinkopääomastaan. Käytä aurinkopääomaasi säästeliäästi!


2. IHOTYYPPI

Suurin osa suomalaisista lukeutuu normaaliin tumman vaaleaan ihotyyppiin, joka sietää 20–30 minuuttia aurinkoa palamatta. Suomalaisista noin neljäsosa edustaa toiseksi vaaleinta, herkkää ihotyyppiä, joka palaa usein ja kestää 10–20 minuuttia auringossa palamatta.


3. RESEPTI AURINKOVOITEEN KÄYTTÖÖN

o Levitä aurinkovoide puoli tuntia ennen ulkoilua

o Kasvoille ja dekolteelle teelusikallinen  o Muualle vartalolle 2-3 ruokalusikallista  o Lisää aurinkovoidetta tunnin välein ja aina uinnin tai hikoilun jälkeen.

4

. AURINKOIDE

Aurinkovoiteet säilyvät käyttökelpoisina noin vuoden. Viime kesänä avattuja voiteita ei siis kannata enää käyttää, vaan on aika vaihtaa ne uusiin riittävän suojan varmistamiseksi. Mikäli kaapissa on viime kesänä hankittu avaamaton aurinkovoide, jonka parasta ennen -päiväystä on vielä jäljellä, voi voidetta turvallisesti käyttää Säilytä aurinkovoide huoneenlämmössä, poissa suoralta auringon valolta. Kova kuumuus heikentää aurinkovoiteen tehoa ja jäätyminen voi tehdä tuotteen käyttökelvottomaksi.


5. SUOJAKERROIN

Suojakerroin tarkoittaa sitä, moniko kertaisen ajan iho kestää auringossa palamatta, kuin ilman suojaa. Käytä tarpeeksi korkeaa suojakerrointa ja riittävää määrä aurinkovoidetta saadaksesi parhaimman suojan. Avainapteekeissa myytävissä aurinkovoiteissa suojakerroin on pääsääntöisesti 30, 50 tai 50+. Ne ovat korkean ja erittäin korkean suojakertoimenaurinkovoiteita.


6. AFTER SUN

Ihoa pitää hoitaa myös auringossa olon jälkeen. Pese aurinkovoide pois iholta auringossa olon jälkeen tai viimeistään illalla. Ihon kosteutus on eritäin tärkeää, sillä aurinko kuivattaa ihoa. After sun -voiteet rauhoittavat, viilentävät ja kosteuttavat ihoa.  After sun -voiteet auttavat ihoa palautumaan nopeammin auringon aiheuttamalta rasitukselta. Kosteutettu iho pysyy kauniin ruskettuneena pidempään.


7. ITSERUSKETTAVA

Mikäli haluat nopean ja turvallisen rusketuksen, käytä itseruskettavaa voidetta. Avainapteekista löydät hyviä ja laadukkaita itseruskettavia voiteita. Nykyajan itseruskettavat voiteet antavat tasaisen ja aidonnäköisen rusketuksen.


8. UV-INDEKSI

UV-indeksin ollessa yli 3 tulee iho aurinkosuojata. Käytä aurinkosuojavoidetta. Suojaa ihosi myös vaatteilla ja hatulla sekä silmät aurinkolaseilla. UV-säteilyä saadaan myös pilvisellä säällä.


Nauti auringosta turvallisesti!


Lähde: Avainapteekit.fi - uutiskirje

maanantai 25. huhtikuuta 2022

Booky.fi - Oma kauppa - kierätä kirjasi

 Booky.fi - Oma käytettyjen kirjojen kauppasi

Teksti Booky.fi -sivustolta:

Mikä on Omakauppa?

Omakauppa on ainutlaatuinen palvelu, jossa voit Booky.fi:n asiakkaana myydä toisille asiakkaille käytettyjä tai uusia tuotteitasi. Tuotteen myyjänä on siis yksityinen Booky.fi-verkkokauppaan rekisteröitynyt asiakas, ja Booky.fi toimii kaupan valvojana.

Omakaupan tuotteen ostaminen on yhtä helppoa ja turvallista kuin minkä tahansa muun tuotteen ostaminen verkkokaupastamme. Omakaupan tuotteen tunnistat vihreästä hintamerkinnästä. Kaupankäynnin turvallisuuden varmistaa ostoturva.

Myyntiin asetettu, käytetty tuote näkyy verkkokaupassa myytävän uuden tuotteen yhteydessä sekä Omakaupan tuotehaussa. Tuotteen myyntiin laittaminen on veloituksetonta. Vasta kun myyjä on myynyt tuotteen, veloitamme kaupasta välityspalkkion. Välityspalkkio on tuotekohtainen ja ilmoitetaan aina tuotetta myyntiin asetettaessa.

Katso lisätietoja Omakaupasta.


Kuinka myyn Omakaupassa?

Voit myydä tuotteita Omakaupassa rekisteröidyttyäsi Booky.fi henkilöasiakkaaksi. Ilmoita tuote myyntiin Omakauppaan joko verkkokaupassa myytävän uuden tuotteen yhteydessä tai tämän linkin kautta.

Lue myyjän tarkemmat ohjeet.


Kuinka ostan Omakaupasta?

Etsi Omakaupassa myynnissä olevia tuotteita oikealla olevasta hakukentästä. Omakaupan tuotteet löydät myös Booky.fi:n myymien uusien tuotteiden yhteydestä, mikäli tuotetta on saatavilla käytettynä. Omakaupan tuotteen tunnistat verkkokaupassamme vihreästä hintamerkinnästä.

Lue ostajan tarkemmat ohjeet.

torstai 24. maaliskuuta 2022

Tietokirja: Läpiammutut - haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa

 Läpiammutut — Haavoittuneiden hoito talvi- ja jatkosodassa / Haapanen, Atso

Kustantaja: Docendo

Julkaisuvuosi: 2022

Kieli: suomi

Sivumäärä: 238

Tuoteryhmät: Sotahistoria

Kirjastoluokka: 92.73 Suomen historia v. 1939-1945

YSO - Yleinen suomalainen asiasanasto: haavoittuneet, hoito, kenttälääkintä, kenttäsairaalat, sairaanhoito, sotasairaalat, lääkintämiehet, sotarintama, sairaankuljetus, lääkintähuolto, historia, talvisota, jatkosota, sotahistoria

Sotahistoriaa käsittelevässä tietokirjallisuudessa keskitytään yleensä taisteluihin ja kuitataan haavoittuneiden hoito sivulauseilla.

Läpiammutut perehtyy kattavasti vähemmän tunnettuun mutta äärimmäisen tärkeään sodankäynnin osaan - haavoittuneiden hoitoon talvi- ja jatkosodassa. Se kuvaa lääkintähenkilökuntaamme, joka joutui ponnistelemaan uupumuksensa äärirajoilla vaikeissa kenttäolosuhteissa.

Toisen maailmansodan lähestyessä alettiin Puolustusvoimien vajavaisia lääkintämateriaalivarastoja täyttää ripeästi. Tarvittava välineistö ja lääkkeet olivat kuitenkin kiven alla, koska samalla asialla olivat muutkin maat. Sinnikkään työn tuloksena Suomen tarpeelliset varastot saatiin lopulta täytettyä.

Kirjassa esitellään joukkosidontapaikkojen, lääkintävarikoiden ja -komppanioiden, kenttäsairaaloiden ja sotasairaaloiden toimintaa sotiemme aikana. Lisäksi kerrotaan ”Lepolasta” eli sodan kauhuissa hermonsa menettäneiden sotilaiden hoidosta. Oman osuutensa saa haavoittuneiden kuljetus niin maanteillä, raiteilla kuin ilmassa.

Teoksessa syvennytään myös haavoittuneiden hoidon ikäviin jälkiseurauksiin, kuten kipulääkeriippuvuuksiin ja huumaavien aineiden väärinkäyttöön.

Atso Haapanen (s. 1963) on porvoolainen kirjailija, jolta on julkaistu tietokirjoja sotahistoriasta, sotaromaaneja ja eräkiroja.