lauantai 21. marraskuuta 2020

Koronavilkku hälyyttää - kuinka toimia?


 Jos kännykän Koronavilkku-sovellus hälyttää, kertoo se siitä, että olet mahdollisesti altistunut koronavirukselle. Sovellus antaa sinulle toimintaohjeet.

Jos sinulla on koronavirustautiin viittaavia oireita, hakeudu testiin. Oireettomia henkilöitä ei testata. Noudata kuitenkin tavallista suurempaa varovaisuutta ja tarkkaile omaa vointiasi.

Sovelluksen hälytyksen perusteella sinua ei aseteta karanteeniin. Sinuun otetaan yhteyttä epidemiologisesta toiminnasta, jos tavallisen tartunnanjäljityksen yhteydessä sinun todetaan altistuneen lähikontaktissa tartunnan saaneelle. 

Oireisena testiin

Jos sinulla ilmenee yksikin koronavirustautiin sopivista oireista hakeudu testiin tekemällä Omaolo-oirearvio osoitteessa omaolo.fi tai soittamalla koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8-18). 

Koronavirustartunnan oireita voivat olla

  • haju- tai makuaistin muutos
  • hengitysvaikeudet
  • yskä, kurkkukipu tai nuha
  • kuume
  • päänsärky
  • lihaskivut
  • ripuli
  • vatsakipu.

Saat koronavirustestin yhteydessä kirjalliset ohjeet, kuinka toimia testin jälkeen.  

Oireettomana tarkkaile vointiasi

Jos saat Koronavilkku-sovelluksesta altistusilmoituksen, eikä sinulla ole koronavirustautiin viittaavia oireita, sinun ei tarvitse hakeutua testiin. Voit myös mennä kouluun tai töihin. Suosittelemme kuitenkin kertomaan hälytyksestä työnantajalle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen työntekijöiden tulisi käyttää Koronavilkun hälytyksen jälkeen 14 vuorokautta kirurgista suu-nenäsuojusta.

Oman vointisi tarkkailun lisäksi

  • vältä tapaamasta muita ihmisiä
  • huolehdi käsihygieniastasi
  • vältä julkisia paikkoja ja liikennevälineitä. Jos joudut liikkumaan julkisilla paikoilla, pidä muihin ihmisiin etäisyyttä vähintään kaksi metriä. Jos et pysty pitämään riittävästi etäisyyttä, käytä kasvomaskia.
  • anna toisen henkilön hoitaa ruokaostokset ja muu asiointi kodin ulkopuolella, mikäli mahdollista
  • suojaa suusi ja nenäsi kerttakäyttöliinalla, jos yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina jäteastiaan ja pese kätesi vedellä ja saippualla tai käytä käsihuuhdetta. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan.
  • tee etätyötä, jos mahdollista.

Lisätietoa 

Kuva: THL

tiistai 17. marraskuuta 2020

2021 käsityötekniikka: parsiminen ja paikkaus

Taitoliitto valitsi vuoden käsityötekniikan nyt viidennen kerran. "Tässä ajassa yhä useampi pohtii suhdettaan kuluttamiseen ja sitä kuinka jo pienillä teoilla on merkitystä", kertoo Taitoliiton toiminnanjohtaja Minna Hyytiäinen. "Korjaaminen ja paikkaaminen ovat olleet käsityö­ilmiöinä nousussa maailmalla jo pidemmän aikaa. Enää paikkaamista ei hävetä eikä paikkoja piilotella, vaan niistä ollaan päinvastoin ylpeitä. Tällä vuoden käsityötekniikan valinnalla haluamme Taitoliitossa olla osaltamme mukana innostamassa ihmisiä parsimaan ja paikkaamaan."

Korjaaminen ja tuotteiden eliniän jatkaminen liittyy selkeästi ajankohtaiseen tarpeeseen vähentää tekstiilien tuotantoa ja tekstiilijätettä. Vaatteen käyttöiän pidentäminen näkyy suoraan sen aiheuttaman hiilijalanjäljen pienenemisenä.

Parsimiseen ei tarvita kovin erikoista taitoa, usein neula ja lanka riittää – sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Korjausta ei tarvitse piilottaa, vaan sillä voi myös koristella vaatetta. Sashiko-kirjonta on japanilaista etupistokirjontaa, jolla farkkuja sekä korjataan että tuunataan uuteen asuun. Parsiminen voi silloin korjata tuotteen ulkoasua, ei pelkästään reikiä. Hyvin korjattu vaate voi lopulta olla vahvempi kuin alkuperäinen.