keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Katuvalaistus

Wikipediassa on hyvä artikkeli katuvalaistuksen historiasta ja esim. mikä vaikuttaa valojen väriin.

Liikennevalot.info sisältää tieliikennelainsäädäntöä liikennevaloista, tietoa, historiaa, tekniikkaa, linkkejä.

Valosto. Listaus valotapahtumista Suomen valoteknisen seuran sivuilla (esim. Linnanmäen valokarnevaalit). Seura julkaisee myös Valo-lehteä, joka on luettavissa seuran kotisivuilla.

Keinovalon historiaa.  Aikakauskirja Duodecim 2005;121(23):2565-73


Helsingin valot




perjantai 12. lokakuuta 2018

HS Tiede 11.10.2018 Vesuvius

Tutkimus paljastaa uusia yksityis­kohtia Vesuviuksen purkauksesta: 500-asteinen purkaus­massa kiehautti uhrien veren ja ruumiin­nesteetMerenrannan rakennuksista suojaa hakeneet ihmiset kuolivat niin nopeasti, etteivät he ehtineet edes reagoida.
Pompeiji, Herkulaneum ja muut läheiset kaupungit hautautuivat tuhkaan ja laavaan. Asukkaat kuolivat niille sijoilleen, ja heidän viimeiset sekuntinsa jähmettyivät tuhkaan.

Vesuvius purkautui elokuussa vuonna 79, tulivuoresta syöksyi ilmaan sulaa kiveä ja tuhkaa puolitoista miljoonaa tonnia sekunnissa. Maan uumenista ryöppysi yhteensä neljän kuutiokilometrin verran monisata-asteista kivimassaa.

Tuhka säilöi Pompeijin ja Herkulaneumin niin, että kaivauksissa on löydetty jopa leipä, jonka leipuri oli laittanut uuniin hetkeä ennen tuhoa.

NAPOLIN yliopiston uusi tutkimus paljastaa karuja yksityiskohtia uhrien viimeisistä hetkistä. Pitkään ajateltiin, että ihmiset kuolivat enimmäkseen tukehtumalla tuhkaan ja purkauskaasuihin. Kymmenisen vuotta sitten kävi ilmi, että suurella osalla välitön kuolinsyy oli luultavasti valtava lämpösokki. Ihmiset jäivät monisata-asteiseen, satoja kilometrejä tunnissa vyöryneeseen purkauspilveen.

Teksti: Niko Kettunen 
Lue HS artikkeli kokonaan ja kuvat

Ks. myös:
  •  Historia.netVesuvius kylvi tuhoa ja kuolemaa: Pompeji pimeni. Vuonna 79 yksi Rooman valtakunnan suurimmista kaupungeista hävisi maan päältä: Pompejin satamakaupunki hautautui tuhkaan ja kiveen, ja valtaosa sen asukkaista menehtyi. Tutkijat ovat rekonstruoineet kaupungin kuolinkamppailun tunti tunnilta.
  • Blogi, Rantapallo: Päivä jolloin kaikki pysähtyi
  • Aktiiviset tulivuoret
  • YLE 24.12.18: Kuva-artikkeli: Kuvat: Pompejin muinaisesta kaupungista löytyi huvila ja talli sekä valjaissa olevan hevosen jäänteet



maanantai 1. lokakuuta 2018

Poimintoja Positiivareiden aamiaisista, syyskuu 2018

 Huolet ovat korkoa, jonka joutuu maksamaan etukäteen pääomasta, jota ei ole.


Hämmästyttävää. Yleensä vain sitä ihmistä, joka näkee kaikessa vikaa ja ennustaa tulevia vaikeuksia, pidetään selväjärkisenä.

Toivo on kuin maantie. Alussa tietä ei edes ollut,
mutta kun monet ihmiset kävelevät sitä pitkin, se alkaa syntyä.
-Lin Jutang

Vuodet vierivät ihmetellessä
Ensin ihmiset kieltäytyvät uskomasta, että jokin outo, uusi asia voidaan tehdä, sitten he alkavat toivoa, että se voitaisiin tehdä, sen jälkeen he ymmärtävät, että se voidaan tehdä – sitten se tehdään, ja koko maailma ihmettelee, miksei sitä tehty jo vuosikymmeniä sitten.
-F.H. Burnett

Omantunnon oikeussalissa on aina jokin juttu kesken.

Sisukasta rotua

Jos rikot hämähäkin kutoman verkon, hämähäkki ryhtyy välittömästi korjaamaan vahinkoa. Jos karhu ryöstää mehiläispesän, sen pienet asukit jatkavat kaikesta huolimatta kennojen rakentamista ja meden keräämistä. Jos samainen kontio pyyhkii muurahaiskeon tassullaan maan tasalle, aloittavat pienet ahertajat heti uuden kodin rakentamisen hävitetyn tilalle.

Yllättävät tapahtumat eivät saa meitä lannistumaan jos omaamme asenteen olla aina valmiina aloittamaan alusta uudelleen. Tuntuupa urakka sinusta kuinka vaikealta tahansa, rohkaise mielesi ja näytä että sinua on mahdotonta lannistaa.

Kyltti kaulaan

Nimettömänä esiintyminen panee ihmisen luonteen kovalle koetukselle. Kun tiedämme olevamme kasvottomia ja tunnistamattomia, on houkuttelevaa tehdä sellaista, mitä emme muuten tekisi. Rynnistämme hissistä ulos pyytämättä anteeksi. Kiilaamme pysäköintitilaan, jonka joku toinen on katsonut itselleen. Suljemme puhelimen selittämättä, että olimme valinneet väärän numeron. Ajotavatkin paranisivat, jos autoilijoilla olisi rekisterikilvissään oma nimensä. Käyttäytyminen saattaisi muutenkin kummasti parantua, jos kaikilla olisi nimilappu rinnassaan.

-J.G.

Tilaa omat aamiaiset täältä!