keskiviikko 28. helmikuuta 2018

Vesi ja pakkanen

  • Kukilla koristeltu jäälyhty on uusi tonttuovi – lue vinkit jäälyhdyn tekoon - Linkki
  • Vesi ja saippuakupli kylmässä - Linkki
  • Jääveistospolun suosio on yllättänyt kaikki Tampereen Ikurissa - Linkki


Sotapolku

Sotapolku.fi on verkkopalvelu, joka syntyi uteliaisuudesta ymmärtää, missä sukulaisemme kulkivat sotien aikana. 

Hakuja voi tehdä kirjautumatta, mutta päivittämiseen tarvitset tunnukset.

tiistai 27. helmikuuta 2018

Blogi: Jos Helsingin metro olisi Virossa

Linkki blogiin Spekulatiivista lingvistiikkaa

Ja sama teksti Viroksi

Dokumentti: Helsingin metro

Elävä arkisto YLE- linkki

Paavo Rytsä: Miten Helsinki lopulta sai maanalaisen, mitä metro toi ja mitä se vei? Vuonna 1985 tehty dokumentti Metro tuo - metro vie kertoo metrohankkeen synnystä, metron valmistumisesta, käyttöönotosta ja metro-oikeudenkäynnistä.

Museot ja museokortti

Museot.fi ja museot kartalla

Museot, näyttelyt, tapahtumat, edut


Hiski

Suomen sukututkimusseura

Hiski tietokanta Suomen seurakuntien luetteloista.

HisKi on kirkonkirjoihin kuuluvien kastettujen, vihittyjen ja haudattujen luetteloiden hakemistotietokanta. Tietokanta ei sisällä tietoja kaikista Suomen seurakunnista, koska kaikkia historiakirjoja ei ole vielä syötetty tietokoneelle. Uusia seurakuntia lisätään sitä mukaa, kun niitä saadaan valmiiksi. Hakuohjelma rajoittaa näkyvillä olevat tapahtumat 100 vuotta vanhempiin. Tarkempia tietoja käytettävissä olevista tiedoista saa tilastot-toiminnolla.
Historiakirjojen tiedot on tallennettu tietokoneelle ja normalisoitu sellaiseen muotoon, että tietohakujen teko niistä on mahdollista. Etunimien normalisointi on varsin pitkällä, mutta muiden kenttien tekstit ovat vielä suurilta osin normalisoimatta. Tiedot on tarkoitettu nimenomaan hakukäyttöön eikä korvaamaan alkuperäisiä historiakirjoja tai niistä tehtyjä kopioita (ns. mustat kirjat). Tietoja ei ole tarkistettu ja niissä voi olla virheitä, minkä vuoksi kaikki tiedot tulisi tarkistaa alkuperäisistä lähteistä.

maanantai 26. helmikuuta 2018

DNA: Hyvä paha digitalisaatio

Digitalisaatio tarjoaa kiihtyvällä tahdilla uusia ennennäkemättömiä mahdollisuuksia. Mutta suuri muutos tuo mukanaan myös haasteita. Kuusiosaisessa sarjassa juontajapari Kristiina Komulainen ja Ivan Puopolo ottaa selvää, miten selviytyä jatkuvasti kehittyvässä maailmassa.

Sisältö:

  1. Näkymätön uhka
  2. Verkkorikollisuuden monet kasvot
  3. Internetin uusi aika
  4. IOt pelastaa maailman
  5. Työn tulevaisuus
  6. Robottien vallankumous

Kaupunginosa.net

Kaupunginosa.net

Helka - Helsingin kaupunginosa Yhdistykset ry

Ateneum: Sanna Kannisto

Lintu- ja luontokuvaaja, jonka töitä oli näytillä von Wrightin veljesten maalausten rinnalla 27.10.2017 - 25.2.2018. Kukkivat pajupuskat naurattavat, sillä niitä kuvia löytyy omastakin arkistosta 🤗



Sampo


SAMPO on Karjalan Sivistysseuran perustama juuriltaan karjalaisista suvuista ja Karjalan historiasta kiinnostuneille suunnattu tietokantapalvelu. Tietokantaan on koottu KSS:n hallussa olevaa tietoa ja asiakirjoja. Aineisto keskittyy KSS:n perinteisille toiminta-alueille Vienan Karjalaan, Raja-Karjalaan ja Aunukseen.

Tietokannan aineisto koostuu Karjalan Heimo -lehdessä ja sitä edeltäneissä lehdissä julkaistuista artikkeleista, juuriltaan karjalaisten tutkijoiden tuottamasta tutkimusaineistosta, kartoista sekä Karjalan ortodoksisten seurakuntien kirkonkirjoista. Aineistoon on merkitty siinä käsitellyt suvut, henkilöt, paikat ja asiasanat.

Aineisto on sukututkijoiden ja muiden kiinnostuneiden vapaasti käytettävissä. Aineiston tai sen osien julkaisemisesta painettuna kirjana, lehdessä tai internet-sivustoilla tulee sopia Karjalan Sivistysseura ry:n kanssa. Aineistoa julkaistaessa tai lainattaessa on lähteenä mainittava Karjalan Sivistysseura ry, Sampo-tietokanta sekä ao. aineiston ja sen tekijän nimi.

sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Muistaja

MUISTAJA on Keski-Uudenmaan museoiden, Hyvinkään kaupungin museon, Keravan museon, Mäntsälän museotoimen ja Nurmijärven museon, yhteinen julkinen kokoelmatietokanta. Se sisältää alueen paikallishistoriasta kertovaa digitaalista aineistoa: valokuvia, arkistomateriaalia ja esinekuvia tietoineen.

lauantai 24. helmikuuta 2018

Katiha

Karjala-tietokantasäätiö - Katiha 

Katiha-tilastosovelluksen tarjoaa Karjala-tietokantasäätiö, jonka tavoitteena on tutkimusrekisterin muodostaminen luovutetun Karjalan kirkonkirja-aineistosta sekä aineiston tarjoaminen tutkimuksen käyttöön.

Tilastosovelluksen lähdeaineistona ovat syntyneiden, kuolleiden, vihittyjen ja muuttaneiden luettelot, joiden tiedoista voidaan laskea väkilukutietoja 1680-luvulta aina vuoteen 1950 asti. Lähdeaineiston tallennustilanne vaihtelee seurakunnittain.

Sukututkimuksen apuväline.



Suomen sodissa menehtyneet

Suomen sodissa 1939-1945 menehtyneiden tietokanta sisältää tietoja lähes 95 000 viime sotien aikana puolustusvoimien palveluksessa menehtyneestä . suomalaisista ja Suomessa palvelleista ulkomaalaisista. Tietokanta ei lähtökohtaisesti sisällä tietoja niistä sotavainajista, jotka eivät olleet puolustusvoimien palveluksessa. Näitä henkilöryhmiä ovat mm. partisaanien uhrit ja kotiseudun ilmapommituksissa menehtyneet siviilit.

Kansallisarkiston tietokanta on oiva apu mm. sukututkimukseen.

Turbaani

Kääritty päähine Wikipedia

IS: n uutinen Guccin muotinäytöksessä 24.2.2018.


perjantai 23. helmikuuta 2018

Lehtipiste

Aikakauslehdet, sanomalehdet ja kirjat
Milloin on tullut uusin numero ja mistä löytyy myynnistä

Linkki

Sanakirjat

Suomi-Englanti sanakirja verkossa

HS sanakirja - ilmainen sanakirja verkossa: Suomi, englanti, Ruotsi, Saksa 

HS sanakirja - mobiili 

Käännös - Kaannos.com on ilmainen sanakirja, jonka sisältö perustuu käyttäjien aktiivisuuteen. Kirjoita hakemasi sana yllä olevaan tekstikenttään joko suomeksi tai vieraalla kielellä ja paina Käännä painiketta.

torstai 22. helmikuuta 2018

Ateneum: Joseph Alasen Kalevala teokset

Kansallisgalleriaan kuuluva Ateneumin taidemuseo on saanut kokoelmaansa yksityiseltä lahjoittajalta taidemaalari Joseph Alasen (1885–1920) kolme Kalevala-aiheista temperamaalausta. Ennen lahjoitusta Kansallisgallerian kokoelmaan kuului vain yksi Alasen teos. Teokset tulevat esille Suomen taiteen tarina -kokoelmanäyttelyn Kalevala-saliin Kalevalan päivänä 28. helmikuuta 2018 : Sotka ja taivaankappaleita (1919–1920) sekä Lemminkäinen ja karjapaimen (1919–1920). 

Linkki uutiseen

Juuli - julkaisutietoportaali

Juuli-julkaisutietoportaali sisältää tietoja suomalaisten tutkimusorganisaatioiden julkaisuista.
Juuli kattaa yliopistojen ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisut vuodesta 2011 ja ammattikorkeakoulujen julkaisut vuodesta 2012. Valtion tutkimuslaitoksia on liittynyt mukaan vuosina 2014 ja 2015.
Vuoden 2016 alusta alkaen muutamat organisaatiot ovat siirtyneet ajantasaiseen tiedonsiirtoon Virta-julkaisutietopalveluun, josta tiedot siirtyvät automaattisesti Juuliin. Näiden organisaatioiden osalta portaalissa on mukana myös kuluvan vuoden julkaisuja. 

keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Ateneum: von Wright

Magnus, Wilhelm ja Ferdinand von Wrightin taiteilijaveljekset tunnetaan monipuolisina muotokuvien, maisemien, lintumaalausten sekä tieteellisten eläin- ja kasvikuvitusten tekijöinä. Tieteellisen tarkoista teoksista välittyy erityinen rakkaus luontoa kohtaan. Värikästä suurnäyttelyä täydentävät Sanna Kanniston ja Jussi Heikkilän uudet teokset.

Ateneum - näyttelyn tiedot

Romaaneja Suomen historiasta

Satakirjasto on kerännyt Suomen historiaa kuvaavia romaaneja. Mukana on sekä aidosti historiallisia romaaneja että aikalaisromaaneja. 
Historialliseksi romaani luokitellaan silloin kun sen tapahtumat sijoittuvat aikaan, joka kirjoitushetkellä on jo menneisyyttä ja josta kirjailijalla ei välttämättä ole omakohtaista kokemusta. Tämän määritelmän mukaan esimerkiksi  jotkut Juhani Ahon tai Mika Waltarin teokset eivät ole historiallisia romaaneja, vaan kirjailijan oman aikakauden kuvauksia. Nykypäivän lukijalle ne kuitenkin tarjoavat erinomaisen näkymän kyseisen ajanjakson elämään ja ilmapiiriin.
Puhtaasti historiallisen romaanin pitää pohjautua todellisessa maailmassa tapahtuneisiin tosiasioihin, vaikka sen juoni ja henkilöhahmot olisivatkin fiktiivisiä. Luetteloon on kuitenkin otettu myös joitakin myytteihin tai kansantarinoihin perustuvia teoksia.

tiistai 20. helmikuuta 2018

Fake news


Kuva IFLAn artikkelista How To Spot Fake News

The International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) is the leading international body representing the interests of library and information services and their users. It is the global voice of the library and information profession.

Kansainvälinen kirjastoseura ja väärät uutiset


maanantai 19. helmikuuta 2018

Signum

Signum on Suomen tieteellisen kirjastoseuran jäsenlehti, joka on ilmestynyt vuodesta 1968 alkaen. Signum julkaistaan avoimesti verkossa.
Verkkoarkistossa ovat lehden sisällysluettelot vuosilta 1996-2003 sekä artikkelien kokotekstit numerosta 1/2005 alkaen.
Julkaisijan Suomen tieteellinen kirjastoseura muut julkaisut verkossa.

sunnuntai 18. helmikuuta 2018

Whatsapp

UKK, vanhojen käyttöjärjestelmien tuki.

Kiinalainen horoskooppi

Kaikki me ollaan eläimiä - kiinalainen uusi vuosi ja horoskooppieläimet.
Aina näitä eläinten ominaisuuksia kysellään, joten tässä linkki kiinalaisen uuden vuoden sivuille, jolta voi tarkistaa myös vuoden vaihtumisen aikataulut.

Astro.fi -sivuilta löytyy myös tietoa vähän laajemminkin. 

lauantai 17. helmikuuta 2018

Lastenkirjainstituutti

Etusivu

Kirjasto Tampereella - mainio paikka ja avoin kaikille

Urbaania energiaa

Urbaania energiaa. Suvilahden, Hanasaaren A- ja Vuosaaren voimalaitokset osana helsinkiläistä kaupunkiympäristöä. Väitöskirja / Pirvola, Ilkka (2016-06-22)


Tutkimus koostuu kolmen Helsingissä sijaitsevan, kolmena eri aikakautena, 1910-, 1950- ja 1990-luvuilla, rakennetun voimalaitoksen arkkitehtuurista ja rakennustyypistä sekä niiden eroista ja erityisyyksistä samoin kuin näiden voimalaitosten roolista ja vaikutuksesta Helsingin kaupunkisuunnitteluun ja -rakentamiseen, kaupunkikuvaan sekä ympäristöestetiikkaan. Tutkimus on rajattu koskemaan erityyppisten voimalaitosten osalta yksinomaan kolmea helsinkiläistä kaupungissa sijaitsevaa voimalaitosta, Suvilahtea, Hanasaari-A:ta ja Vuosaaren A- ja B-laitoksia. Kuvailu

Lisää aiheeseen liittyen: Raamit vai monumentti? : tutkielma voimalaitosten arkkitehtuurin kehityksestä suomalaisessa kaupunkiympäristössä. Pro gradu / Pirvola, Ilkka, 2007.





Taidetta verkossa

Yli 12 000 taideteoskuvaa nyt ulottuvillasi! Kansallisgalleria on avannut valikoiman kuvia kenen tahansa käytettäväksi CC0-lisenssillä. Mukana ovat mm. Helene Schjerfbeck, Albert Edelfelt ja Hugo Simberg – sekä alla oleva Vincent van Gogh. Tutustu kuviin ja nappaa käyttöösi: http://kokoelmat.fng.fi

Muistahan silti kertoa, mistä lähteestä poimit kuvan omaan käyttöösi. Jos käytät paljon saman lähteen kuvia, tee kansio. Jos käytät myöhemmin, tallenna kuva sellaisella nimellä, että muistat mainita taiteilijan nimen ja mahd. lähteen.

Testatut laitteet

Tältä sivustolta löytyvät kaikki testatut television päätelaitteet niin kaapeli- kuin antenniverkkoon. Teräväpiirtolähetysten katsominen onnistuu laitteilla, jotka on tarkoitettu HD-kuvan toistoon.

Linkki - Valitse laite sen mukaan, kuuluuko kotisi antenni- vai kaapelitelevisioverkkoon.


Ilmapiiri / Kamala luonto


Suosikkini sarjakuvamaailmassa jaksaa naurattaa joka päivä.

Sarjakuvan syntyhistoria Kauhajoki-lehdessä 7.6.2018

Kamala luonto -sarjakuvat

2021 alkaen Keskisuomalainen
2020 asti Iltasanomat