perjantai 16. marraskuuta 2018

Riipusten symbolit

Riipukset – Mitä ne symboloiva

Riipukset ovat koruissa suosittuja, koska ne symboloivat kantajalleen tärkeitä ja arvokkaita asioita ja muistoja.

Pöllöt symboloivat viisautta, tietoa, harkitsevaisuutta, vapautta sekä voimaa. Pöllö on erittäin tietoinen kaikesta, mitä sen ympärillä tapahtuu. Pöllöriipusta kantavalla on rohkeus seurata omia vaistojaan.

Elämänpuu eli maailmanpuu on elämää kannatteleva hyvyyden voima. Myyttinen puu symboloi kuolemattomuutta ja on rakkauden puu.

Ankkuri symboloi uskoa ja toivoa, joka kestää yli kuoleman.

Kilpikonna on symbolisoi tasapainoa, suojelua ja hoivaamista.

Koira symboloi jaloutta, uhrautuvaisuutta, suojelua, uskollisuutta ja opettamista.

Hämähäkki symbolisoi luovuutta, lukemattomia mahdollisuuksia ja taiteellisuutta. Hämähäkki kutoo elämään kauneutta.

Perhonen symboloi keveyttä, huolettomuutta, kauneutta, estetiikkaa ja muodonmuutosta.

Sydän symboloi rakkautta ja on elämänvoiman, sielun ja hengen asuinpaikka.

Buddha on iloinen ja isomahainen hahmo, joka tuo mukanaan rauhaa ja harmoniaa koko maailmaan. Buddha symboloi vaurautta ja yltäkylläisyyttä.

Lisko symboloi vaistomaista näkijää, tarkkailijaa ja ympäristöön sopeutujaa.

Hevonen symboloi voimaa, vapautta, kestävyyttä ja uskollisuutta.

Kissa symboloi itsenäisyyttä, riippumattomuutta ja uteliaisuutta. Kissa tulee ja menee miten, minne ja milloin tahtoo.

Sulka symboloi luovuutta, idearikkautta ja kunnioitusta.

Nelilehtinen apila symboloi onnea. Sen neljä lehteä edustavat rakkautta, terveyttä, vaurautta sekä arvostusta.

Auringonkukka symboloi itse aurinkoa, voimaa, lämpöä, uskollisuutta, avoimuutta ja kykyä oivaltaa asioita.

Hevosenkenkä symboloi onnea, runsautta, vaurautta ja hyvinvointia.

Enkelin siipi tai siivet symboloivat suojaa, turvaa ja parantavaa voimaa.

Nalle tai karhu symboloi viisautta ja voimaa

Joutsen symboloi kauneutta, puhtautta, viattomuutta ja tasapainoa elämässä

Kala on ikuisen elämän vertauskuva

Kotka symboloi vapautta, rohkeutta, henkisyyttä ja voimaa

Merihevonen symboloi luottamusta, uskollisuutta, voimaa ja mystisyyttä

Sudenkorento symboloi kykyä elää tässä ja nyt, henkistä kasvua ja kykyä tarttua vaikeisiinkin asioihin

Kello kuvastaa ajankulkua, mutkatonta etenemistä, optimismia ja uutta elämänvaihetta

Keijukainen symboloi vapautta, ikuisuutta, luonnonvoimia ja naisellisuutta

Kirahvi symboloi kauneutta, kärsivällisyyttä, yhteistyökykyä ja eleganssia

Enkeli symboloi suojaa, huolenpitoa ja rauhaa

Kyyhkynen symbolisoi toivoa ja rauhaa

Leppäkerttu on onnen ja elämän ilon symboli sekä lupauksen sanansaattaja.

Skarabee eli pyhä pillerinpyörittäjä on muinaisessa Egyptissä käytetty amuletti. Amuletti oli egyptiläisille elämän symboli ja se omistettiin auringonjumalalle, sillä kovakuoriaisen eli sittiäisen edellään työntämä lantapallo edusti auringon kehrää. Pillerinpyörittäjä munii tekemäänsä lantapalloon, josta uudet kuoriaiset tulevat aikanaan esiin. Muinaiset egyptiläiset uskoivat uusien kuoriaisten ilmaantuvan tyhjästä, ja siksi skarabee-kuoriaisen uskottiin olevan jotain erityistä. Samalla tavoin kun Luoja ja Jumala, joka ilmaantui ei mistään ja loi maan.

Mustekala symboloi monimutkaisuutta, vaihtelunhalua, mystisyyttä, illuusiota ja älykkyyttä.

Muratti on ikivihreä köynnöskasvi ja siksi sitä on pidetty kuolemattomuuden ja ikuisen elämän symbolina.

Lootuksenkukka on yksi vanhimmista symboleista. Se symboloi onnea, kauneutta, pitkää ikää, terveyttä ja kunniaa. Lootuksenkukka on myös auringon, luomisen ja uudestisyntymisen symboli.

Lähde: Helmikauppa.com/riipukset

torstai 15. marraskuuta 2018

Miksi jollain on vielä kirjahylly?

Artikkeli: Me Naiset: Miksi jollain on vielä kirjahylly? 10 äärimmäisen hyvää perustelua. Teksti Millä Kukkonen

Ennen kuin luovut kirjahyllystäsi, lue tämä juttu!
”Miksi joillain ihmisillä on vielä tänä päivänä kirjahylly? Kaiken, siis kaiken, saa nykyään e-kirjoina. Miksi joku hamstraa vielä pölyä kerääviä ja tilaa vieviä kirjoja?” pohdiskelee anonyymi Vauva-lehden keskustelupalstalla.
Eikä hän ole ainoa. Viime vuosina kirjahyllyn kuolemaa on povattu useaan otteeseen.
– Sisustuslehdissä ei kirjahyllyjä enää juuri näe, ja paljon keskustellaan siitä, katoavatko kirjat tai kuuluuko kirjahylly enää kalusteena nykyaikaiseen kotiin, Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weisskertoi Helsingin Sanomien haastattelussa viime kesänä.

Me emme voisi olla enempää eri mieltä! Listasimme piinkovat perustelut, miksi kirjahyllystä kannattaa todellakin pitää kiinni:
  1. Kirjahylly on käytännöllisyyden huipentuma. Jos kirjojaan haluaa jossain säilyttää, ne kannattaa säilyttää kirjahyllyssä. Siitähän huonekalun nimikin tulee – onhan se ihan täydellinen paikka kirjoille.
  2. Kirjahyllystä löytää kaiken äärettömän helposti. Hyllyä tulee äkkiä ikävä, jos yrittää elää kirjoinensa ilman sitä. On äärettömän turhauttavaa yrittää saada käsiintä yhtä tiettyä opusta, jos on pakannut satamäärin teoksia esimerkiksi pahvilaatikoihin. Kirjastosta opuksen toki voi saada, mutta kirjasto on harvoin yhtä lähellä kuin oma kirjahylly.
  3. Kirjahylly kannustaa lukemaan, ja lukeminen kannattaa aina. Tutkijoiden mukaan romaanien lukeminen pidentää ikää jopa tehokkaamminen kuin liikunta tai lisäravinteet! Kun kirjat ovat jatkuvasti nenän edessä paraatipaikalla hyllyssä, niihin myös tarttuu hanakammin.
  4. Kirjahylly tuo kotiin kosolti nostalgista kodikkuutta. Muistatko vielä, kun 80-luvulla kaikilla oli leveälti Lundia-hyllyjä kodeissaan? Kyllä oli hyvää aikaa se.
  5. Kirjahylly kertoo tarinan myös omistajastaan. Jos säilyttää kaikki elämänsä varrella haalimansa teokset, opuksista rakentuu kuin huomaamatta omistajansa elämänpolku. Kas, tuon rakkausromaanin sivujen halki kyynelehdin teinivuosina! Ja oho, tuon ruokakirjan resepteillä kokkailin vuonna 2015 jatkuvasti!
  6. Kirjahylly tuo lohtua. Jotkut teokset saavat kerta toisensa jälkeen mielen piristymään ja olon helpottumaan. Siksi ne on hyvä pitää aina käden ulottuvilla – kirjahyllyssä.
  7. Kirjahylly on kaunis. Ei tarvitse miettiä uutta tapettia olohuoneeseen. Vaihtuvavärinen kirjahylly toimii sisustuselementtinä!
  8. Kirjahyllyn järjestäminen käy meditaatiosta. Minkä tavan tällä kertaa valitsisin: aakkosjärjestyksen vai värijärjestyksen? Vain taivas on rajana! Käsillä tehdessä ja erilaisia vaihtoehtoja punnitessa mieli lepää.
  9. Kirjahylly on kunnianosoitus kirjailijalle. Jokainen kirjailija on laittanut aikaa ja ajatuksia teokseensa. On ehdotonta vääryyttää tunkea teokset kaappien syvyyksiin tai heittää ne julmasti menemään.
  10. Kirjahylly on mainio keskustelunaloittaja. Jos et millään keksi mitään puhuttavaa kyläilijöiden kanssa, vie hänet kirjahyllysi eteen! Ihan taatusti alkaa syntyä turinaa teoksesta jos toisesta.

maanantai 12. marraskuuta 2018

Ylen akuutti: Yksi kysymys voi pelastaa hengen – näin autat itsetuhoista

Nämä neljä helppoa askelta saattavat pelastaa rakkaasi hengen

1. Kysy

Jos näet, että läheisesi ei vaikuta omalta itseltään, vaan hänen käytöksensä on selvästi muuttunut, on syytä huolestua.
Vetäytyykö läheisesi omiin oloihinsa? Vetäytymisen lisäksi itsemurhan riskistä saattavat kertoa esimerkiksi puheet lohduttomuudesta tai epätoivosta tai muuttunut päihteidenkäyttö.
Vaikka näkisimme, että meille rakas ihminen on tiukilla ja voi huonosti, asian esiin ottaminen voi tuntua vaikealta. Se kannattaa silti tehdä.

Kaksi ystävystä.

Kuva: Unsplash
Kysy rohkeasti, miten läheiselläsi menee. Tärkeintä on osoittaa, että välität. Voit avata keskustelun vaikkapa kysymällä “Masentaako jokin sinua?”
Lisäksi voit kysyä, onko henkilö ajatellut itsemurhaa ja miten voisit auttaa häntä. Itsemurha-ajatuksista puhuminen ei tutkitusti lisää itsemurhan riskiä.

2. Kuuntele

Kuuntele avoimesti, mitä läheisesi haluaa sanoa - vaikka se tuntuisi ikävältä. Pysy rauhallisena, älä keskeytä tai tuomitse.

Ojentuva käsi.

Itsetuhoisista ajatuksista voi päästä yli. Kuva: Unsplash

3. Rohkaise hakemaan apua

Rohkaise läheistäsi uskomaan, että itsetuhoisista ajatuksista voi päästä yli. Kerro, että apua on saatavilla ja pyri luomaan uskoa tulevaan.
Valtakunnallinen kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua numerossa 010 195 202. Keskusteluapua saa myös Sekasin-chatista ja verkkokriisikeskus Tukinetistä.
Yritä saada apua tarvitseva hakeutumaan pikaisesti psykiatriseen päivystykseen tai terveyskeskukseen. Vie hänet tarvittaessa itse.
Älä jätä akuutissa itsemurhavaarassa olevaa yksin. Poista hänen ulottuviltaan mahdollisuuksien mukaan aseet, alkoholi, lääkkeet, huumeet ja terävät esineet.
Jos tarvitset hätäapua, soita 112. Pidä huolta myös omasta jaksamisestasi.

4. Tarkista tilanne

Kysy kuulumisia pian uudelleen parin päivän päästä tai tarvittaessa jo aikaisemmin. Kysy, onko tilanne parantunut tai apua saatu. Jos ei, älä tuomitse, vaan tarjoudu auttamaan.

Kaksi ystävää pitelee toisiaan kädestä.

Kuva: Unsplash
Joskus pelkkä keskustelu voi pelastaa hengen.

YLE, Akuutti 11/2018
Lähde: Suomen Mielenterveysseura, Marena Kukkonen / Suomen mielenterveysseura.
Lue lisää:

torstai 1. marraskuuta 2018

Poimintoja Positiivareiden aamiaisista, lokakuu 2018

 Pienet keksinnöt, suuret mullistukset

Vuonna 1846 yhdysvaltalainen mekaanikko Walter Hunt oli velkaa 15 dollaria ja mietti, kuinka maksaisi velkansa takaisin. Hän mietti kuumeisesti asiaa työpöytänsä ääressä ja väänteli käsissänsä metallilangan palaa. Kolmen tunnin uurastuksen jälkeen hän oli taivutellut huomaamattaan hakaneulan muodon. Hunt myi keksintönsä oikeudet velkojalleen 400 dollarilla. Summa vastasi tuohon aikaan tavallisen ihmisen parin vuoden palkkaa.

Mitä sinä voisit tänään vääntää rautalangasta?
#

Tuhoa vihamiehesi – tee hänestä ystävä
#

Ne jotka nostavat maailmaa ylös ja eteenpäin ovat juuri niitä,
jotka kannustavat enemmän kuin kritisoivat.
-Elizabeth Harrison

Nunnan rukous
Opeta minulle se tärkeä läksy, että aina joskus saatan olla väärässä. Pidä minut kohtalaisen ystävällisenä. Pyhimys en tahdo olla. Heidän kanssaan voi olla hyvin vaikea elää. Mutta hapan vanha nainen on paholaisen riemuvoitto.

Auta minua saamaan mahdollisimman paljon iloa irti elämästä. Elämässä on niin paljon hauskoja asioita, enkä halua jäädä paitsi yhdestäkään.
X

Minusta lapset ovat kuin leijoja. Niitä yrittää koko ikänsä saada nousemaan maasta. Niitä juoksuttaa, kunnes molemmat hengästyvät... ne romahtavat alas... ne iskeytyvät kattoon... niitä paikkaa ja lohduttaa, säätelee ja opettaa. Niiden näkee nousevan tuulen mukana ja niille vakuuttelee, että jonakin päivänä nekin lentävät.

Lopulta ne ovat ilmassa: ne vaativat lisää narua ja sinä annat. Mutta jokainen narukerän pyörähdys sekoittaa iloon surua. Leija etääntyy, ja tiedät, että tuo kaunis olento pian katkaisee yhdistävän narun ja kaartelee pilvissä niin kuin sen tarkoitus on: yksin ja vapaana. Vasta sitten tiedät itse täyttäneesi tehtäväsi.a
-Erma Bombeck

Muista nämä
JOS SAAT MOITTEITA
Anna aina kahden kesken
Puutu asiaan, älä henkilöön
Puhu asiasta, älä yleistä
Selitä virheellisen toiminnan seuraukset
Älä ota esille vanhoja virheitä
Käytä aina ensikäden tietoa
Keskustele miten voidaan välttää virheen toistuminen
Ohi on. 
Älä enää koskaan palaa asiaan uudelleen.  
###

Kun myrsky ei valvota

Kauan sitten nuori mies haki rengin paikkaa. Isännän tiedustellessa tämän pätevyyttä, nuorukainen vastasi: "Nukun rauhallisesti myrskynkin pauhatessa." Isäntä oli ymmällään. Hän kuitenkin piti nuorukaisesta ja palkkasi tämän.

Muutaman viikon kuluttua raju syysmyrsky herätti isännän ja emännän keskellä yötä. He tarkistivat talon varmistaakseen että kaikki oli kunnossa. He huomasivat ikkunaluukkujen olevan huolellisesti suljetut ja uunin viereen oli kannettu riittävästi puita. Nuorukainen nukkui sikeästi.

Isäntä päätti vielä käydä tarkastamassa omaisuutensa ja huomasi työkalujen olevan vajassa, suojassa pauhaavilta luonnonvoimilta. Traktori oli tallissa, ladon ovi huolellisesti teljetty ja jopa eläimet olivat navetassa rauhallisia. Kaikki oli hyvin.

Silloin isäntä ymmärsi nuorukaisen sanojen merkityksen. "Nukun rauhallisesti myrskynkin pauhatessa." Koska hän teki työnsä huolellisesti taivaan ollessa kirkas, hän samalla varautui myös myrskyn mahdollisuuteen. Niinpä kun tuuli tuiversi ja sade piiskasi hän saattoi nukkua rauhallisesti.

Ankkurit ylös

Niin kuin meri on ihmisen elämä –
Tyynet ja myrskyt siinä vaihtelevat
ja vaahtopäiden vaimentuessa
kimaltelee aurinko
kirkkaampana kuin koskaan.

Uljaasti ja täysin purjein
on elämän merelle
uskallettava mennä –
sillä kootuin purjein
satamassa lepäävä laiva
on vain surullinen sivustakatsoja
elämän suuressa seikkailussa.

-Raili Malmberg

Huono uutinen: Aika lentää
Hyvä uutinen: Sinä olet ohjaimissa

Ne ovat vain pikkuasioita

Älä teeskentele, ettei kielteisiä tunteita ole olemassakaan, vaan yritä ymmärtää, että syynä suruusi, vihaasi ja stressiisi on liian vakava suhtautuminen elämään, se että hikeennyt pikkuasioista.

Älä kääri hihoja käydäksesi taistoon elämää vastaan, vaan peräänny, vedä muutaman kerran henkeä ja rentoudu. Muista että elämä ei ole onnettomuus, ellet sitä itse sellaiseksi tee.

-Richard Carlsson

Vaatii aivan yhtä paljon rohkeutta yrittää ja epäonnistua kuin yrittää ja onnistua. 

Erohakemus

Täten julkistan erohakemukseni aikuisena olosta. Olen päättänyt ottaa uudelleen vastaan 8-vuotiaan vastuun. Haluan syödä hampurilaiseni kuin neljän tähden ravintolassa. Haluan leikkiä mutalammikossa ja keräillä kiviä. Karkit ovat parempia kuin kolikot, koska niitä voi syödä. Haluan maata ison puun alla aurinkoisena päivänä ja juoda limsaa.

Haluan palata yksinkertaiseen aikaan; silloin tunsin värit, kertotaulun ja loruja, mutta en tiennyt kaikkea enkä välittänytkään tietää. Olin vain iloinen ja tietämätön kaikesta mikä saisi minut huolestumaan. Haluan pitää maailmaa hyvänä ja uskoa kaikkien rehellisyyteen ja hyvyyteen. Haluan ajatella, että minulle on kaikki mahdollista.

Todennäköisesti kaikki ongelmat ovat yksinkertaisia ja innostun uudelleen pienistä asioista. Haluan elää yksinkertaisesti, unohtaa tietokoneet ja paperityöt ja masentavat uutiset. Unohtaa rahan riittämisestä huolehtimisen. Haluan uskoa iloiseen ilmeeseen, ystävällisyyteen ja halauksiin. Uskon oikeudenmukaisuuteen ja rauhaan. Haluan haaveilla ja käyttää mielikuvitusta. Siis... sanon itseni irti aikuisuudesta.

Maanantai toivoa täynnä

Ole läsnä tässä päivässä ja nauti. Hidasta hetkeksi tahtiasi. Huomaa kuinka mieletöntä on kiihtyä asioista, jotka ovat joka tapauksessa olemassa.

Lakkaa uskomasta että on sellaisia kuin huonoja päiviä. Päivät vain ovat. Tämäkään päivä ei välitä onko se mielestäsi paha päivä - se vain on. Päivän voi tehdä huonoksi vain sinun asenteesi päivää kohtaan.

Asenne ratkaisee. Aina.

Ajattele teepannua.
Vaikka se on kaulaansa myöten kuumassa nesteessä,
se vain jatkaa viheltämistään.

Päätökset pitää tehdä oikeassa mielenvireessä
ja mieluiten nopeasti, ettei vire mene ohi.

Viisas kumarrus

Vanha satu kertoo suuresta tammesta, joka seisoi paikallaan yli sata vuotta, mutta kaatui viimein myrkyssä. Puu romahti jokeen ja ajelehti virran mukana kunnes takertui rantakaislikkoon. Kaatunut jättiläinen kysyi hämmästyneenä kaisloilta: "Kuinka te olette selviytyneet myrskystä, joka oli liikaa jopa minulle, mahtavalle tammelle?"

Kaislat vastasivat: "Kaikkien elinvuosiesi ajan olet itsepintaisesti vastustanut tuulia. Olet ollut niin ylpeä voimistasi, ettet ole suostunut antamaan yhtään periksi. Me sen sijaan emme ole koskaan vastustaneet tuulia vaan taipuneet niiden mukana. Tunnustamme tuulen ylivoiman. Mitä kovemmin se puhaltaa, sitä syvempään me kumarramme."

Ihastuttava minä

Aamuisin seison kylpyhuoneessani
ja katson peiliin.

Vetoavasti

Ei mitään uutta
Ei yhtenäkään päivänä

Tänään tuskastuin
ja painoin pääni nöyrästi alas

Ja silloin

Löysin kymmenen varvasta
Kymmenen hurmaavaa varvasta
Solakkaa varvasta
Erikoista varvasta.

Ja äkisti käsitin että kyllä
kannattaa elää
kun on näin hurmaavat varpaat.

-Lassi Sinkkonen

Ihanan kesän muisto

Ehdin kantaa tuolin aurinkoon
Ehdin kahvikupin
Ehdin sanomalehden
Kirjan
Ehdin asettua tuoliin mukavasti
Ehdin antaa lämmön
Liukua kasvojeni yli
Yli kaulan
Rinnan vatsan
Reisiä pitkin
Varpaisiin
Ehdin
Jättää kahvin juomatta
Lehden lukematta
Kirjan avaamatta
Ehdin olla
Olla

-Marjatta Virtanen

Tiimi tomera

Poistimme mieheni ja kahden lapseni kanssa vanhoja tapetteja. Työ oli välillä aika vaivalloista. Silti pidimme iloisen mielen, saimmehan olla yhdessä. Sanoin ajatukseni ääneen ja saman tien toinen pojistani totesi: "Niin, tässä me nyt me sitten irrotellaan yhdessä." -Sanaton

 Sanat jotka jäivät elämään

Sanoin lapsilleni vähän tiukempaan sävyyn lelujen keräämisestä, "Teidän on vietävä lelut pois...". Siihen kolmevuotias tyttäreni vastasi: "Minä olen äidin reipas vietävä." Lausahdus on edelleen perheemme käytössä, vaikka aikaa on kulunut reilut 20 vuotta. -Kohta isoäiti

Vaihtamalla näkökulmaa voi ratkoa monta pulmaa

Ole kuin ankka,
äitini tapasi sanoa minulle.
Ole pinnalla rauhallinen,
mutta melo kuin hullu pinnan alla.

-Michael Caine

Tenavatuokio

Olin ostamassa uutta puhelinta ja totesin yhtä tarkkaillessani, että tämä olisi muuten hyvä, mutta muoto on vähän ruma. Mukanani ollut kuusivuotias pikkumies totesi: "äiti, ei se ole enää ruma kun se on sinun kädessäsi". Voi kuinka kauniisti sanottu, ilman miettimisiä, tunteella ja rakkaudella.
-Susanna

Mummulla oli sukan kantapää kääntynyt päkiän päälle, jonka nähdessään viisivuotias Edith totesi: "Mummulla on niin mukava elämä, että ihan sukat pyörii jalassa".
-Maiju

Aamun AjatusElämä pelkkien aivojen varassa on
yksitoikkoista ja rasittavaa. Mikä
onkaan riemastuttavampaa kuin päästää
joskus tuulta korvien väliin ja hakata
holtittomasti kattilankansia vastakkain.

-Anja Toivio

Ekaluokkalaisten elämää

Ekaluokan Emma oli oksentanut ylen määrin, joten koko luokka pääsi ylimääräiselle välitunnille kun opettajan piti siivota. Amandalle, luokkakaverille, tuli huono omatunto: "Miten me korvattais Emmalle kun se kärsii ja me ollaan niin onnellisia?"
-Paula

Seitsemänvuotiaan Vesa-Villen kertomaa musiikkikoulun pääsykokeista: "Siellä piti laulaa ja muuten meni hyvin, mutta sitten laulun sanat unohtu. Mutta ei se mitään, minä keksin uudet, mulla kun on pää mistä ottaa."
-Kaarina

Tässä ja nyt

Enintään yksi ihminen tuhannesta osaa elää todella nykyhetkessä. Useimmat meistä elävät 59 minuuttia tunnista menneisyydessä, kaivaten entisiä ilon hetkiä tai harmitellen epäonnistumisiaan - mikä on täysin hyödytöntä, tai tulevaisuudessa, jota joko kaipaamme tai pelkäämme. Menneisyyttä ei kuitenkaan saa enää takaisin, ja jokainen hetki, jonka viettää yrittäen ennakolta aavistella tulevaisuutta, on hukkaan heitetty. On ainoastaan yksi maailma, tämänhetkinen. On vain yksi hetki, jona ihminen on todella elossa, tämä hetki - tässä paikassa ja juuri nyt.

Elämme sanan täydessä merkityksessä vain siten, että otamme vastaan jokaisen hetken ihmeenä, joka ei toistu.

Aamun Ajatus
Avun pyytäminen ei tarkoita sitä,
että olet heikko tai kyvytön.
Yleensä se on merkki siitä,
että olet rehellinen ja älykäs.

-Anne Wilson Schaef

Työ on viipale elämää.
Se ei ole koko pitsa. 

Innostus on tulivuori; sen kraaterissa ei epäröinnin ruoho kasva.
-Kahil Gibran

Poikani nelivuotias Roope sai keväällä pikkusiskon. Jokin aika sitten kerroin Roopelle, että Veera-siskon kummitädin vatsassa kasvaa nyt myös vauva. Tähän poika totesi: "Varmaan tarttunut Veerasta!"
-Tanja

Äiti on aina äiti

Äitini jäi kesäloman jälkeen luoksemme vielä viikoksi. Kun ensimmäinen työpäiväni oli edessä, niin pöydällä oli aamulla lappu: "Eija, syö puuroa ja ota loput evääksi. Tottele!"
-Tenava 47 v. Äiti 82 v.

keskiviikko 17. lokakuuta 2018

Katuvalaistus

Wikipediassa on hyvä artikkeli katuvalaistuksen historiasta ja esim. mikä vaikuttaa valojen väriin.

Liikennevalot.info sisältää tieliikennelainsäädäntöä liikennevaloista, tietoa, historiaa, tekniikkaa, linkkejä.

Valosto. Listaus valotapahtumista Suomen valoteknisen seuran sivuilla (esim. Linnanmäen valokarnevaalit). Seura julkaisee myös Valo-lehteä, joka on luettavissa seuran kotisivuilla.

Keinovalon historiaa.  Aikakauskirja Duodecim 2005;121(23):2565-73


Helsingin valot




perjantai 12. lokakuuta 2018

HS Tiede 11.10.2018 Vesuvius

Tutkimus paljastaa uusia yksityis­kohtia Vesuviuksen purkauksesta: 500-asteinen purkaus­massa kiehautti uhrien veren ja ruumiin­nesteetMerenrannan rakennuksista suojaa hakeneet ihmiset kuolivat niin nopeasti, etteivät he ehtineet edes reagoida.
Pompeiji, Herkulaneum ja muut läheiset kaupungit hautautuivat tuhkaan ja laavaan. Asukkaat kuolivat niille sijoilleen, ja heidän viimeiset sekuntinsa jähmettyivät tuhkaan.

Vesuvius purkautui elokuussa vuonna 79, tulivuoresta syöksyi ilmaan sulaa kiveä ja tuhkaa puolitoista miljoonaa tonnia sekunnissa. Maan uumenista ryöppysi yhteensä neljän kuutiokilometrin verran monisata-asteista kivimassaa.

Tuhka säilöi Pompeijin ja Herkulaneumin niin, että kaivauksissa on löydetty jopa leipä, jonka leipuri oli laittanut uuniin hetkeä ennen tuhoa.

NAPOLIN yliopiston uusi tutkimus paljastaa karuja yksityiskohtia uhrien viimeisistä hetkistä. Pitkään ajateltiin, että ihmiset kuolivat enimmäkseen tukehtumalla tuhkaan ja purkauskaasuihin. Kymmenisen vuotta sitten kävi ilmi, että suurella osalla välitön kuolinsyy oli luultavasti valtava lämpösokki. Ihmiset jäivät monisata-asteiseen, satoja kilometrejä tunnissa vyöryneeseen purkauspilveen.

Teksti: Niko Kettunen 
Lue HS artikkeli kokonaan ja kuvat

Ks. myös:
  •  Historia.netVesuvius kylvi tuhoa ja kuolemaa: Pompeji pimeni. Vuonna 79 yksi Rooman valtakunnan suurimmista kaupungeista hävisi maan päältä: Pompejin satamakaupunki hautautui tuhkaan ja kiveen, ja valtaosa sen asukkaista menehtyi. Tutkijat ovat rekonstruoineet kaupungin kuolinkamppailun tunti tunnilta.
  • Blogi, Rantapallo: Päivä jolloin kaikki pysähtyi
  • Aktiiviset tulivuoret
  • YLE 24.12.18: Kuva-artikkeli: Kuvat: Pompejin muinaisesta kaupungista löytyi huvila ja talli sekä valjaissa olevan hevosen jäänteet



maanantai 1. lokakuuta 2018

Poimintoja Positiivareiden aamiaisista, syyskuu 2018

 Huolet ovat korkoa, jonka joutuu maksamaan etukäteen pääomasta, jota ei ole.


Hämmästyttävää. Yleensä vain sitä ihmistä, joka näkee kaikessa vikaa ja ennustaa tulevia vaikeuksia, pidetään selväjärkisenä.

Toivo on kuin maantie. Alussa tietä ei edes ollut,
mutta kun monet ihmiset kävelevät sitä pitkin, se alkaa syntyä.
-Lin Jutang

Vuodet vierivät ihmetellessä
Ensin ihmiset kieltäytyvät uskomasta, että jokin outo, uusi asia voidaan tehdä, sitten he alkavat toivoa, että se voitaisiin tehdä, sen jälkeen he ymmärtävät, että se voidaan tehdä – sitten se tehdään, ja koko maailma ihmettelee, miksei sitä tehty jo vuosikymmeniä sitten.
-F.H. Burnett

Omantunnon oikeussalissa on aina jokin juttu kesken.

Sisukasta rotua

Jos rikot hämähäkin kutoman verkon, hämähäkki ryhtyy välittömästi korjaamaan vahinkoa. Jos karhu ryöstää mehiläispesän, sen pienet asukit jatkavat kaikesta huolimatta kennojen rakentamista ja meden keräämistä. Jos samainen kontio pyyhkii muurahaiskeon tassullaan maan tasalle, aloittavat pienet ahertajat heti uuden kodin rakentamisen hävitetyn tilalle.

Yllättävät tapahtumat eivät saa meitä lannistumaan jos omaamme asenteen olla aina valmiina aloittamaan alusta uudelleen. Tuntuupa urakka sinusta kuinka vaikealta tahansa, rohkaise mielesi ja näytä että sinua on mahdotonta lannistaa.

Kyltti kaulaan

Nimettömänä esiintyminen panee ihmisen luonteen kovalle koetukselle. Kun tiedämme olevamme kasvottomia ja tunnistamattomia, on houkuttelevaa tehdä sellaista, mitä emme muuten tekisi. Rynnistämme hissistä ulos pyytämättä anteeksi. Kiilaamme pysäköintitilaan, jonka joku toinen on katsonut itselleen. Suljemme puhelimen selittämättä, että olimme valinneet väärän numeron. Ajotavatkin paranisivat, jos autoilijoilla olisi rekisterikilvissään oma nimensä. Käyttäytyminen saattaisi muutenkin kummasti parantua, jos kaikilla olisi nimilappu rinnassaan.

-J.G.

Tilaa omat aamiaiset täältä!











sunnuntai 26. elokuuta 2018

Keimola

Keimolan moottoriradan alue liittyy lapsuuden matkustamisen kohokohtiin.

Käsityö- ja lapsiperheen retkistä bloggaava Hupsistarallaa on tehnyt kotiseuturetken alueen uudelle asuinalueelle.

Tietoa radan historiasta:




tiistai 21. elokuuta 2018

torstai 5. heinäkuuta 2018

Hortoilu?

Horta on kreikkaa ja tarkoittaa kaikkea villiä, kasviperäistä syötävää. Horta on hyvä, suomalaisen makuinen lainasana kreikan kielestä. Kerätä hortaa on luontevasti hortoilla kuten sieni – sienestää ja marja – marjastaa.

Keväisessä ja kesäisessä luonnossa käyskentelevä, silloin tällöin herkun löytäessään pyllistävä kasvin kerääjä täyttää hortoilu-sanan merkityksen myös toisessa mielessä!



keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Ajatusten aamiainen 11.6.2018

Ajatusten aamiainen, jossa lähes jokainen osa aiheuttaa kihelmöintiä aivonystyröissä.

Aamun Ajatus
Jos pystyt ratkaisemaan ongelmasi,
mitä syytä sinulla on olla huolestunut?
Jos et pysty ratkaisemaan ongelmaasi,
mitä sinua auttaa olla huolestunut?
-Shantideva


Kun myrsky ei valvota

Kauan sitten nuori mies haki rengin paikkaa. Isännän tiedustellessa tämän pätevyyttä, nuorukainen vastasi: "Nukun rauhallisesti myrskynkin pauhatessa." Isäntä oli ymmällään. Hän kuitenkin piti nuorukaisesta ja palkkasi tämän.

Muutaman viikon kuluttua raju syysmyrsky herätti isännän ja emännän keskellä yötä. He tarkistivat talon varmistaakseen että kaikki oli kunnossa. He huomasivat ikkunaluukkujen olevan huolellisesti suljetut ja uunin viereen oli kannettu riittävästi puita. Nuorukainen nukkui sikeästi.

Isäntä päätti vielä käydä tarkastamassa omaisuutensa ja huomasi työkalujen olevan vajassa, suojassa pauhaavilta luonnonvoimilta. Traktori oli tallissa, ladon ovi huolellisesti teljetty ja jopa eläimet olivat navetassa rauhallisia. Kaikki oli hyvin.

Silloin isäntä ymmärsi nuorukaisen sanojen merkityksen. "Nukun rauhallisesti myrskynkin pauhatessa." Koska hän teki työnsä huolellisesti taivaan ollessa kirkas, hän samalla varautui myös myrskyn mahdollisuuteen. Niinpä kun tuuli tuiversi ja sade piiskasi hän saattoi nukkua rauhallisesti.



Ankkurit ylös

Niin kuin meri on ihmisen elämä –
Tyynet ja myrskyt siinä vaihtelevat
ja vaahtopäiden vaimentuessa
kimaltelee aurinko
kirkkaampana kuin koskaan.
Uljaasti ja täysin purjein
on elämän merelle
uskallettava mennä –
sillä kootuin purjein
satamassa lepäävä laiva
on vain surullinen sivustakatsoja
elämän suuressa seikkailussa.
-Raili Malmberg

Huono uutinen: Aika lentää
Hyvä uutinen: Sinä olet ohjaimissa

Myönteisten ajatusten yritys Positiivarit

Ajatusten aamiainen on Positiivarit Oy:n myönteisen ajattelun idealaatikko, joka putkahtaa sähköpostiin arkipäivisin loma-aikoina lukuunottamatta. Kahden viikon aamiaiset löytyvät arkistosta ja päivän ajatusta voi seurata Facebookin kautta. Itse olen seurannut aamiaiskattausta lähes alusta alkaen (1999).

Muuta mielenkiintoista:



Sivuilta linkki myös iloisten ajatusten verkkokauppaan, josta voi tilata kirjoja, postikortteja, vihkoja, t-paitoja yms.

tiistai 26. kesäkuuta 2018

Etäkokousbingo

Etäkokousbingo ja 5 vinkkiä parempiin etäkokouksiin 

Etäkokoustaminen voi olla hankalaa puuhaa. Jos työskentelet modernissa toimistossa tai hajautetussa organisaatiossa, olet varmasti osallistunut yhteen tai useampaan etäkokoukseen. Ryhmäkoon kasvaessa vastaan alkaa tulla haasteita: joku ei pääse kokoukseen tai tippuu kokouksesta; jollain ei mikrofoni toimi; joku ei näe esitystä.

Lisäksi keskustelua voi olla hankala käydä, kun ei nähdä toisia osallistujia. Joskus on epäselvää, kenen vuoro on puhua, jolloin kaksi ihmistä puhuu päällekkäin. Toisinaan on kiusallinen hiljaisuus, kun ei olla varmoja, eikö Jokke nyt kuullut kysymystä, onko hänellä mikrofoni vaimennettuna vai tippuiko hän kenties kokouksesta kokonaan?

Kokosimme etäkokousten inhokit yhteen ja teimme niistä etäkokousbingon. Kokeile sitä seuraavassa etäkokouksessa! Kuinka nopeasti teidän etäkokouksessanne huudetaan ensimmäinen bingo?

Lähde: grapepeople



perjantai 25. toukokuuta 2018

Positiivarit: Ajatusten aamiainen 25.5.2018

 25.05.2018 AJATUSTEN AAMIAINEN

AAMUN AJATUS 
Ole erityisen kiinnostunut tästä hetkestä, sillä siinä sinä vietät koko elämäsi.


NAUTI TÄSTÄ PÄIVÄSTÄ

Vuosia sitten minulla oli lukiossa opettaja, jonka mies menehtyi yllättäen sydänkohtaukseen. Viikon kuluttua puolisonsa kuolemasta opettaja työnsi tunnin päättyessä tavarat syrjään pöydältään ja istuutui sille. Ikkunasta tulviva auringonpaiste valaisi opettajan mietteliäät kasvot, kun hän sanoi: "Ennen tunnin loppua haluaisin puhua teille asiasta, joka ei mitenkään liity aiheeseen mutta on silti äärimmäisen tärkeä. Me olemme kaikki tulleet tähän maailmaan oppimaan, antamaan omastamme, rakastamaan ja arvostamaan muita ja olemaan lähimmäistemme käytettävissä. "Kukaan meistä ei tiedä, milloin tämä hieno kokemus päättyy. Elämä voidaan ottaa meiltä pois silmänräpäyksessä. 

Opettajan silmät kostuivat hänen jatkaessaan: "Luvatkaa minulle, että tästä lähtien huomaatte jokaisella koulumatkalla jonkin kauniin asian. Ette välttämättä tarvitse edes silmiänne. Jonkun keittiöstä voi leijua nenäänne herkullinen pullantuoksu. Voitte kuulla puiden kahisevan tuulenvireessä. Aamuaurinko voi saada syksyn viimeisen lehden hehkumaan sen leijaillessa hiljaa maahan. Tarkkailkaa pikkuasioita, ja nauttikaa niistä. Tämä voi kuulostaa teistä arkiselta, mutta niistä elämä koostuu. Meidät on pantu tänne nauttimaan pienistä iloista, joita usein pidämme itsestään selvinä. On tärkeää huomata ne, sillä ne voidaan koska tahansa ottaa meiltä pois."

Luokkaan oli laskeutunut syvä hiljaisuus. Me keräsimme kirjamme ja poistuimme vaitonaisina. Sinä päivänä tein kotimatkalla enemmän huomiota kuin koko lukukaudella siihen mennessä. Opettajan sanat palaavat yhä silloin tällöin mieleeni. Muistan, kuinka lähtemättömän vaikutuksen hän meihin teki, ja yritän arvostaa elämän pikkuseikkoja,
jotka niin helposti jäävät meiltä huomaamatta. Kun ihminen vanhenee, hän ei kadu tekemisiään vaan sitä minkä on jättänyt tekemättä.


MINÄ ONNISTUIN

Jäätyäni leskeksi muutama vuosi sitten jouduin hoitamaan kohtalaisen
isoa viljatilaa omineni. Aiempaa kokemusta ei ollut kuin peltojen
äestyksestä ja viljakuormien kuljetuksesta pellolta kotiin. Jouduin
siis opettelemaan kylvämisen, kyntämisen, puimisen ja rikkakasvien
ruiskutuksen. Muistan vieläkin sen hetken kun sain ensi kertaa viljan
puinnin päätökseen. Valtava onnistumisen tuntu! _-Arja_


YLPEYDEN AIHETTA KERRAKSEN

Sydämeni toiminnan helpottamiseksi minulle tehtiin leikkaus, jossa
kehooni asennettiin paristoilla toimiva sydämen tahdistaja. Useita
kuukausia leikkauksen jälkeen olin vierailemassa tyttäreni perheessä
ja kuulin sivusta lapsenlasteni kinastelevan kavereidensa kanssa siitä,
kenen perheenjäsenet olivat eniten ansioituneita. Yksi pikkuinen kehui
veljensä päässeen koulun jalkapallojoukkueeseen ja toisen veljensä
vartionjohtajaksi. Muut vaikenivat kunnioittavasti. Silloin kuului
tyttärenpoikani voitonvarma ääni: "Mitä lyödään vetoa, ettei kenenkään
muun isoisä toimi pattereilla!" _-J-P

torstai 24. toukokuuta 2018

Avaruusromua

YLE tiedeartikkeli, Astronomia, 1.5.2018 klo 16.59, päivitetty 2.5.2018 klo 08.20 / Ilpo Pajunen

Avaruusromua riittää – täältä voit seurata livenä, missä mikäkin vekotin kiitää

Suomenkin yllä liikkuu jatkuvasti avaruusromua ja satelliitteja. Osaa niistä voi yrittää etsiä yhdysvaltalaisen nettisivun avustuksella.

Maata kiertää kymmeniätuhansia romunkappaleita, suuria ja pieniä. Aivan pienimmät mukaan laskien niitä on noin 166 miljoonaa, kuten Yle kertoi aiemmin keväällä.

Ongelma on suuri, ja se kiinnostaa muitakin kuin avaruustoimintaa harrastavien maiden vastuuviranomaisia. Myös meitä tavallisia maan asukkeja.

Tähän tarpeeseen vastasi yhdysvaltalainen James Yoder, joka muutama vuosi sitten keksi rakentaa nettisivun, jolla voi seurata suurempien Maan lähiavaruudessa liikkuvia kappaleita, sekä romuja että esimerkiksi käytössä olevia satelliitteja. Ja vieläpä reaaliaikaisesti: linkki.

Erilaiset kuljeskelijat eri väreillä

Stuff in Spacen kartalta voi poimia yksittäisiä pisteitä ja katsoa, onko kyseessä avaruusromu, käytössä oleva satelliitti tai vaikka raketin kappale. Kohdepistettä klikkaamalla saa selville myös kohteen sijainnin, korkeuden, liikeradan ja nopeuden. Maapalloa voi pyöritellä tietokoneen hiirellä.

Tietojen hyödyntämistä helpottaa se, että satelliittien ja teleskooppien tyyppiset hyötykuormat on merkitty punaisella, käytetyt kantoraketit sinisellä ja muu avaruusromu harmaalla. Stuff in Spacen tiedot ovat peräisin Space Trackilta, joka vastaa avaruuslentojen turvallisuudesta Yhdysvalloissa.

Kolmiulotteisesta kartasta näkee, että useimmat kappaleet liikkuvat maapallon ympäri varsin alhaisella kiertoradalla. Ruuhkaa näyttäisi olevan myös lähellä Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n kiertorataa.

Esimerkiksi tätä juttua kirjoitettaessa Suomen yllä liikkui useita romunkappaleita, muutama kantoraketin osanen ja jokunen hyötykuormakin.

Sään ja muiden olosuhteiden salliessa kohteista ainakin suurimpia niistä voi yrittää etsiä taivaalta. Esimerkiksi Iridium-satelliitit voivat näkyä hyvin, koska osalla niistä on antenni, joka heijastaa voimakkaan valokiilan maan pinnalle. Iridium-välähdyksiä voi etsiä heavens-above.com(siirryt toiseen palveluun)-sivuston avulla.

Ja jos suomalaiset Aalto-satelliitit kiinnostavat, voi niitäkin seurata Stuff in Spacessa. Tässä suora linkki(siirryt toiseen palveluun) Aalto-seurantaan.

Tieto Aalto-satelliiteista lisätty 2.5. klo 8:20.


Yle tiedeartikkeli Avaruusromusta 17.1.2018 klo 08.00, päivitetty 17.1.2018 klo 10.00 / Teemu Hallamaa

11 vuotta sitten Kiina ampui sääsatelliitinsa tuhansiksi pirstaleiksi – Nyt se suunnittelee jättilaseria avaruusromun siivoamiseksi

Kiinalaisten yksitoista vuotta sitten tekemä ohjuskoe on eniten avaruusromua synnyttänyt yksittäinen tapahtuma ihmiskunnan historiassa.

Tammikuussa 2007 Kiinan armeija laukaisi ballistisen ohjuksen kohti avaruutta. Vajaan 900 kilometrin korkeudessa ohjus iskeytyi valtavalla nopeudella epäkuntoiseen sääsatelliittiin, joka pirstoutui tuhansiksi pieniksi palasiksi. Ohjuskokeen seurauksena Maapalloa kiertävälle radalle oli syntynyt vajaat 3 500 kappaletta havaittavissa olevaa avaruusromua, pienempiä romupartikkeleja arviolta 150 000 kappaletta.

Kiinalaisten yksitoista vuotta sitten tekemä ohjuskoe on eniten avaruusromua synnyttänyt yksittäinen tapahtuma ihmiskunnan historiassa. Yli 20 prosenttia kaikesta Maata kiertävästä avaruusromusta on peräisin tuosta vajaa tuhat kiloa painaneesta sääsatelliitista.

Vuonna 1957 avaruuteen laukaistun Sputnikin jälkeen ihmiskunta on lähettänyt avaruuteen noin 7 500 satelliittia, joista noin 4 300 kiertää yhä Maapalloa. Näistä satelliiteista noin 1 200 on yhä toiminnassa. Loput ovat avaruusromua.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n arvioin mukaan Maata kiertävällä radalla on vajaat 30 000 romunkappaletta, joiden halkaisija on yli 10 senttiä. Alle 10 senttisiä, mutta yli sentin kokoisia palasia on arviolta 750 000. Sitä pienempiä 166 miljoonaa. Ne kaikki ovat peräisin vanhoista satelliiteista, kantoraketeista tai avaruusasemista.

Pienikin kappale voi tehdä suurta tuhoa, kun nopeudet nousevat lähelle 35 000 kilometriä tunnissa. Lisäksi vaarana on, että yhdestä törmäyksestä seuraa ketjureaktio, joka lopulta tuhoaa kaikki kiertoradalla olevat satelliitit.

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa arvioi jo vuonna 2011 romun määrän kriittiseksi. Avaruusromuongelmaan etsitäänkin kuumeisesti ratkaisua.

Laser-asema avaruuteen

Viimeisin ratkaisuehdotus avaruusromu-ongelmaan saatiin Kiinasta. Kiinalaisen ilmailualan yliopiston tutkijat esittävät(siirryt toiseen palveluun), että avaruuteen laukaistu lasereita ampuva satelliitti olisi tehokkain tapa päästä eroon vaarallisista avaruusromun kappaleista. Tutkijoiden tekemien matemaattisten simulaatioiden mukaan laser-asema, joka ampuu lähellä infrapunataajuutta olevaa valoa lyhyissä sykäyksissä muutama minuutin ajan voisi hidastaa kappaleiden liikettä ja sitä kautta sysätä ne kohti ilmakehää, jossa ne palaisivat pois.

Avaruusromun siivoaminen laserin avulla ei ole uusi juttu. Ajatusta palloteltiin jo 1990-luvulla ja se on siitä lähtien noussut tasaisin väliajoin esille. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa pohti vuonna 2011 Maasta ammuttavan laserin käyttökelpoisuutta avaruudessa viilettävien kappaleiden hidastamisessa ja niiden kiertoradan muuttamisessa. Kiinalaiset tutkijat esittivät ensimmäisen kerran avaruudesta käsin ammuttavia lasereita ratkaisuksi vuonna 2014. Nyt mallia on hiottu entisestään.

Ajatus Maata kiertävästä laser-asemasta ei saa kannatusta muista maista. Sillä, millä voi ampua avaruusromua, voi ampua myös toimivia satelliitteja. Kiinalaisten aikaisemmat puheet laser-asemasta ovatkin saaneet täystyrmäyksen Yhdysvalloissa, jolla on ylivoimaisesti eniten toiminnassa olevia satelliitteja.

Jotain avaruusromulle olisi kuitenkin tehtävä.

Jättiverkkoja, magneetteja ja robottikouria

Avaruuden puhdistamiseen etsitään nyt ratkaisuja ympäri maailmaa, niin virastoissa kuin yksityisissä yrityksissä. Singaporessa Astroscale -niminen yritys kehittää parhaillaan satelliittia, joka magneettien avulla kaappaisi romunkappaleita ja työntäisi ne Maan ilmakehään, jossa ne palaisivat.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:lla on käynnissä oman avaruuden putsausohjelman e.Deorbit, jonka tarkoituksena on napata epäkunnossa oleva satelliitti ja hallitusti tuhota se Maan ilmakehässä. Tällä hetkellä ESA selvittää parhaita keinoja operaation toteuttamiseksi. Vaihtoehtoina on muun muassa jättikokoinen verkko, harppuuna ja robottikoura.


Tavoitteet avaruusromun vähentämiseksi ovat esillä myös Suomen avaruuslainsäädännössä, joka tulee voimaan ensi viikkolla. Jokaisella satelliitteja avaruuteen lähettävällä suomalaisyrityksellä pitää olla suunnitelma avaruusromun syntymisen ehkäisemiseksi. Lisäksi niiden pitää raportoida viranomaisille toiminnan ympäristövaikutuksista niin maan pinnalla, ilmakehässä kuin avaruudessa.

Lainsäädännön lisäksi suomalaiset etsivät tieteellistä ratkaisua avaruusromu-ongelmaan. Suomen Akatemia valitsi viime kesänä Kestävää avaruustiedettä ja -tekniikkaa tutkivan konsortion yhdeksi tutkimuksen huippuyksiköksi. Yksikkö kehittää plasmajarruteknologiaa, jonka avulla tehtävänsä suorittanut satelliitti voidaan kustannustehokkaasti ja turvallisesti tuoda alas. Tänä vuonna työnsä aloittavassa yksikössä on tutkijoita Helsingin yliopistosta, Aalto-yliopistosta, Turun yliopistosta ja Ilmatieteen laitokselta.

Tämä kaikki on tarpeen, sillä laukaistujen piensatelliittien määrä on viime vuosina kasvanut räjähdysmäisesti. Avaruusromun määrä aiheuttaa jo nyt ase-, ilmailu- ja avaruusteollisuuskonserni Lockheed Martin arvion mukaan satoja vaaratilanteita satelliiteille päivässä. Jotta ihmiskunta voi joskus lähteä toden teolla valloittamaan avaruutta, sen pitää ensin siivota oma etupihansa.

Lisätty 17.1.2018 kello 10:00 Kestävää avaruustiedettä ja -tekniikkaa tutkivan konsortion tutkimushanke.


torstai 10. toukokuuta 2018

Varo huijareita - huijausinfo

Varo huijareita verkossa -kampanja on käynnistynyt
Maaliskuussa käynnistynyt usean toimijan yhteinen Varo huijareita verkossa -kampanja varoittaa kuluttajia verkossa vaanivista saalistajista. Ohjenuorana voi pitää, että jos jokin tarjous vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se harvoin on totta. 

Erilaisten verkkohuijausten ja tilausansojen määrä on kasvanut viime vuosina. Huijaukset ovat yhä taitavammin tehtyjä, minkä vuosi niitä on myös entistä vaikeampi tunnistaa. Huijauksen kohteeksi voi joutua niin verkossa, sähköpostitse kuin mobiililaitetta käyttäessä. Vuonna 2017 poliisille ilmoitettiin lähes 12 000 petosta, joiden tekopaikkana on ollut internet.

Varo huijareita verkossa -kampanja käynnistyi 15.3.2018, jolloin vietettiin myös kansainvälistä kuluttajan oikeuksien päivää. Kampanjan toteuttavat yhteistyössä Kaupan liitto, Kuluttajaliitto, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Poliisi, Tulli, Tukes, Viestintävirasto sekä Euroopan kuluttajakeskus.

Kampanja kannustaa kuluttajia tarkkaavaisuuteen verkossa asioitaessa, sillä huijaus voi sattua ja kohdistua kehen tahansa. Kuluttajataitoja on tärkeää ylläpitää ja kehittää huijausten tunnistamiseksi ja välttämiseksi.

Kampanja tarjoaa kuluttajille tietoa huijauksista ja vinkkejä huijaukselta välttymiseen, sekä opastaa ottamaan yhteyttä viranomaisiin huijauksen tapahtuessa.

Osana kampanjaa Kuluttajaliitto on avannut Huijausinfo-verkkosivuston, jonne se kokoaa yhdessä kumppanien kanssa tietoa kuluttajiin kohdistuvasta huijaamisesta. Sivustolla on muun muassa linkkejä eri viranomaisten tarjoamaan tuoreimpaan tietoon.

Varo huijareita verkossa -viestintäkampanja näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Facebookissa ja Twitterissä ovat käytössä hashtagit #varohuijareitaverkossa ja #huijausinfo. Ajankohtaisista aiheista viestitään myös Twitter-tilillä @Huijausinfo.

sunnuntai 25. maaliskuuta 2018

Vitsit Vuosaari

Linkki  Vuosaaren verkkosivustoon.

  • Tarinoita
  • Tapahtumia
  • Aktiviteetteja
  • Visit vuosaari mm. kartta, yhteystiedot, kulkuyhteydet

perjantai 23. maaliskuuta 2018

Uutta tieteen ääreltä -Tietysti.fi

Linkki verkkosivulle

  • Kulttuuri ja yteiskunta
  • Luonto ja ympäristö
  • Luonnontieteet ja tekniikka
  • Terveys
  • Teemat 
  • Tapahtumat
  • Twitter
  • Facebook




torstai 22. maaliskuuta 2018

Helsingin juhlaviikot: ohjelma

Linkki ohjelmaan

Juhlaviikkojen kautta olen nauttinut kiinalaisesta kulttuurista kesäisessä Helsingissä lähes vuosittain: konsertteja, oopperaa, taide- ja valokuvanäyttelyitä sekä kung fu esityksiä useista lajeista.

keskiviikko 21. maaliskuuta 2018

YLE maailmalla Kiina

Uutisia Kiinasta ja Aasian maista /YLE
Linkki

Kansalliskirjaston uutiskirjeestä poimittua 2018

 Kansalliskirjasto avasi lisää digitoituja lehtiaineistoja verkkoon

Historialliset sanoma- ja aikakauslehdet ovat nyt avoimessa verkkokäytössä vuodesta 1771 aina vuoteen 1929 saakka. Aineistot ovat käytössä osoitteessa digi.kansalliskirjasto.fi. Lehtien avaamisen avoimeen verkkokäyttöön mahdollisti Kansalliskirjaston ja tekijänoikeusjärjestö Kopioston välinen sopimus, joka on voimassa vuoden 2018 ajan. Lue lisää

Heikki Kiljanderin laaja exlibris-kokoelma Kansalliskirjastolle
Kansalliskirjasto on saanut lahjoituksena faktori ja exlibrisharrastaja Heikki Kiljanderin (1922-2014) laajan
exlibristen eli kirjanomistajamerkkien kokoelman. Lue lisää

Uusi kirjahistorian e-kirja nyt avoimessa verkkokäytössä
Kansalliskirjaston julkaisuarkistossa Doriassa on julkaistu dosentti Tuija Laineen laatima Kirjahistorian perusteet ja tutkimus -e-kirja. Kirja on tarkoitettu ensimmäiseksi johdatukseksi kirjahistorian ja sen tutkimuksen maailmaan. Lue lisää

Suomen kansallisbibliografia julkaistu avoimena datana
Suomen kansallisbibliografia Fennica on julkaistu avoimena datana. Kansalliskirjasto toivoo avatuille tietovarannoilleen uusia käyttäjiä ja uusia käyttötapoja. Lue lisää

Kansalliskirjasto-lehti lopetettu
Kansalliskirjasto-lehti on lopetettu vuoden 2017 lopussa. Lehden (1959 - 2002 Helsingin yliopiston tiedotuslehti, 2003 - 2017 Kansalliskirjasto-lehti) vanhat numerot ovat edelleen luettavissa verkossa. Kansalliskirjasto-lehti kiittää lukijoitaan yhteisistä vuosista!  Lue lisää

Aineistoja verkossa

maanantai 19. maaliskuuta 2018

Blogi: Mitä on vintage?

Linkki Antiikki & Design -lehden blogiin.

Wikipedia kertoo näin:
Vintage (suom. hyvä vuosikerta) tarkoittaa menneiden vuosikymmenten vaatteita ja esineitä. Sana on lainattu englannin kielestä, johon se on tullut vanhasta ranskan kielestä, vendange. Alun perin sana käytettiin ainoastaan viinien yhteydessä. Viineistä puhuttaessa termi vintage tarkoittaa vuosikertaviiniä.
Vintage-sanasta on myöhemmin tullut käsite myös menneen ajan tuotteistuksessa (veneet, autot, kirjat, soittimet ja musiikki jne.). Määritys vintage ilmenee jo muutaman kymmenen vuoden ikäisissä kulutustavaroissa. Yleensä sana vintage liittyy vanhojen tuotteiden keräilyyn tai käyttöesineisiin.
Vintage-vaatteet ovat yleensä 1920–1960-luvuilla valmistettuja vaatekappaleita ja pukineita. Nykyisin termin merkitys on hieman muuttunut, ja vintagella saatetaan tarkoittaa vanhanoloisiksi kulutettuja uusia vaatteita tai second hand -liikkeistä haalittuja käytettyjä tavaroita.
vrt. Retro on aiempien vuosikymmenten tyyliä, muotia tai muuten vanhan tuntuista ainesta, jota sovelletaan uudelleen nykyaikana. 
Usein "retroilussa" kyse on harrastajan omassa lapsuudessa, nuoruudessa tai muussa menneisyydessä vallinneiden muotien ja ilmiöiden kertaamisesta, siis tietynlaisesta nostalgiasta.
Retroharrastukset kohdistuvat usein 19501980-lukuihin eli nykyisten keski-ikäisten ja keski-ikäistyvien ihmisten lapsuuden ja nuoruuden aikoihin. Toisaalta retroharrastuksia esiintyy myös nuorten keskuudessa ja tällöin nostalgia voi kohdistua henkilön omaa syntymää varhaisempiin aikoihin. Toisinaan retroharrastus muodostuu populaarikulttuuriseksi kultti-ilmiöksi.